Druga Panonija

Izvor: Wikipedija
Druga Panonija
Pannonia Secunda
297.5. stoljeće
Druga Panonija u 4. stoljeću
Država: Rimsko Carstvo
Glavni gradSirmij
Danas dio Hrvatska
Srbija
Bosna i Hercegovina

Druga Panonija ili Panonija Sekunda (lat. Pannonia Secunda, Pannonia Inferior ili Pannonia Sirmiensis), provincija kasnog Rimskog Carstva.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Druga Panonija osnovana je 297. kada je Dioklecijan, u sklopu reorganizacije države, podijelio Donju Panoniju na Drugu i Panoniju Valeriju.[1]Nakon osnivanja Panonske dijeceze postala je njezin dio. U 4. stoljeću postaje dio prefekture Italije, a kasnije i Ilirije.[2] Proces reorganizacije dovršen je do vladavine Konstantina I. Velikog.[3]

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Središte provincije bio je Sirmij, današnja Srijemska Mitrovica. Ostali značajniji gradovi bili su Mursa (današnji Osijek), Certissa (današnje Đakovo), Marsonija (današnji Slavonski Brod), Cibalae (današnji Vinkovci), Cuccium (današnji Ilok) itd. Obuhvaćala je dijelove današnje Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska enciklopedija: Panonija
    "Dioklecijan je, provodeći 297. novi administrativni ustroj države, podijelio cijelu Panoniju na četiri područja. (...) Donju Panoniju podijelio je na Drugu Panoniju (Pannonia Secunda ili Pannonia Inferior ili Pannonia Sirmiensis) sa središtem u Sirmiju (Sirmium, danas Srijemska Mitrovica) i na Panoniju Valeriju (Pannonia Valeria, po svojoj kćeri Valeriji) sa sjedištem u Sopijani (Sopianae, danas Pečuh)."
  2. Opća i nacionalna enciklopedija: Panonija
    "God. 297. Dioklecijanovom reorganizacijom države Gornja P. dijeli se na Savsku P. (Pannonia Savia, Pannonia Ripariensis, Pannonia Interamnensis) sa središtem u Sisciji (Sisak), i na Prvu P. (Pannonia Prima, Pannonia Superior), sa središtem u Savariji (Szombathely), a Donja P. na Drugu P. (Pannonia Secunda, Pannonia Inferior ili Pannonia Sirmiensis), sa središtem u Sirmiju (Srijemska Mitrovica) i na Panoniju Valeriju (Pannonia Valeria, nazvana po carevoj kćeri), sa središtem u Sopijani (Pečuh). Sve četiri pripadale su zajedno s Dalmacijom i oba Norika Panonskoj dijecezi (diocesis Pannoniarum), poslije zvanoj Zap. Ilirik (Illyricum Occidentale), i prefekturi Italije."
  3. Mocsy, A.: "Pannonia and Upper Moesia", str. 272-273, Boston, Routledge and Kegan Paul Ltd., 1974.