Drugi svjetski rat na Salomonskim Otocima

Izvor: Wikipedija
Drugi svjetski rat na Solomonskim Otocima
sukob: Drugi svjetski rat

Karta Solomonskih Otoka 1943.
Vrijeme siječanj 1942. - 21. kolovoza 1945.
Mjesto Solomonski Otoci
Ishod Pobjeda Saveznika
Casus belli japanska osvajanja
Sukobljene strane
Sjedinjene Američke Države SAD
Australija Australija
Novi Zeland Novi Zeland

Ujedinjeno Kraljevstvo Ujedinjeno Kraljevstvo

Japansko Carstvo
Zapovjednici
Chester Nimitz Isoroku Jamamoto
Gubitci
10,600 80,000

Drugi svjetski rat na Solomonskim Otocima bio jedna od glavnih etapa Rata na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu.

Rat je započeo s japanskim slijetanjem i okupacijom nekoliko područja na britanskim Solomonskim Otocima, na otoku Bougainvillea i na teritoriju Nove Gvineje, tijekom prvih šest mjeseci 1942. godine. Japanci su nakon što su okupirali ova područja počeli gradnju nekoliko pomorskih i zrakoplovnih baza s ciljem zaštite japanske ofenzive u Novoj Gvineji, zbog sigurnosne barijere za veliku japansku bazu u Rabaulu na Novoj Britaniji i za pokušaj sprečavanja opskrbe između savezničkih zemalja SAD-a, Australije i Novoga Zelanda.

Saveznici, kako bi obranili svoje komunikacijske i opskrbne putove u južnom Pacifiku, započeli su kontraofanzivu na Novoj Gvineji, na izoliranu japansku bazu u Rabaulu i na Solomonske Otoke spuštanjem na otok Guadalcanal (vidi Bitka za Guadalcanal) i male susjedne otoke 7. kolovoza 1942. Amerikanci otpočinju Operaciju Wachtower (Guadalcanalska kampanja), jednu od najžešćih borbi s najvećim gubitcima tijekom rata na Pacifiku. Trajala je sve do početka 1943. godine i bila je prekretnica u korist Amerikanaca. Pod tim imenom obuhvaćen je cijeli niz pomorskih, ali i kopnenih bitaka. Nastavilo se s nekoliko bitaka na središnjem i sjevernom dijelu Solomononskih Otoka, kao i oko otoka Nove Georgije i otoka Bougainville.

U iscrpljujućoj kampanji, borbe su se vodile na kopnu, moru i u zraku. Saveznici su nanijeli velike gubitke Japancima i preuzeli kontrolu nad mnogim Solomonskim otocima (iako je otpor trajao, sve do kraja rata), a također su izolirali i neutralizirali neke japanske položaje. Bojišnica se zatim preselila u Novu Gvineju.