Duško Mrduljaš

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Duško Mrduljaš. Za druga značenja pogledajte Duško Mrduljaš (sindikalist).
Osvojene medalje
veslanje
Olimpijske igre
bronca Moskva 1980. Jugoslavija


Duško Mrduljaš, hrvatski veslač rođen je 17. srpnja 1951. godine u Splitu. Završio je klasičnu gimnaziju 1972. godine u Splitu, a 1979. godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu također u Splitu. Oženjen je i otac je dvoje djece.

Radnu karijeru započeo je u trgovačkom poduzeću "Dalma" 1979. godine u Splitu na poslovima plana i analize. Od 1983. do 1985. godine bio je direktor stambene zadruge „Dalma“, od 1985. do 1993. godine bio je rukovoditelj komercijalnog sektora u veletrgovini poduzeća „Dalma“ te zastupnik Hrvatske u saveznom odboru za unapređenje trgovine SFRJ (1980. – 1984.).

Učesnik je, kao dragovoljac, Domovinskog rata od 1991.godine. Nakon rata bio je vrlo aktivan u braniteljskim udrugama gdje je bio dugogodišnji predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice kao i član republičke koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata državne razine. Od 1993. do 1995. godine obavljao poslove building management za UN. Od 1996. do 1997. godine bio je direktor poduzeća „Hvidra-Split“. Godine 1996. ušao je u poduzetničke vode i osnovao vlastitu tvrtku ABA VELA d.o.o.[1] za nautički turizam koja do danas vrlo uspješno posluje. U periodu 2001. – 2002. godine bio je predsjednik uprave najvećeg hrvatskog nautičkog društva ACI d.d. iz Opatije te je bio član radne grupe ureda Vlade za izradu strategije turizma Republike Hrvatske. (2002. – 2003.).

Duško Mrduljaš pored svoje uspješne profesionalne karijere prepoznatljiv je i poznat upravo po svom ogromnom amaterskom radu i doprinosu hrvatskom športu. Potječe iz poznate i ugledne splitske športske obitelji. Njegov je djeda bio državni reprezentativac u veslanju, otac i stric prvaci Evrope u osmercu (1932.), a sin srebrni u ukupnom poretku Svjetskog kupa u četvercu s pa je tako njihova obitelj jedinstveni primjer više od stogodišnje kontinuirane tradicije veslačkog reprezentativnog statusa kroz četiri generacije. Majka je bila državna prvakinja u plivanju, žena višestruka prvakinja države u veslanju, a braća državni prvaci u jedrenju. Odrastanje i život upravo u takvom okruženju ogroman je poticaj za njegov ustrajan i dugogodišnji amaterski rad najprije u HVK “Gusar“ u kojeg ga je otac učlanio na dan rođenja, a kasnije i u drugim športovima i športskim tijelima.

Duško Mrduljaš ostvario je izuzetnu športsku karijeru. Sudionik je tri Olimpijade (1972, 1976, 1980) te osvajač mnogih internacionalnih regata. Osvojio je brončanu olimpijsku medalju u dvojcu s kormilarom na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. Također je osvojio brončanu medalju u dvojcu bez kormilara na juniorskom prvenstvu svijeta u Napulju 1969. godine. Bio je pobjednik na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. godine. Zlatnu medalju na prvenstvima Balkana osvojio je 7 puta, a državni prvak bio je 18 puta. Osvojio je zlatnu medalju u plivanju na vojnom državnom prvenstvu. Natjecao se i osvojio pobjede u brojnim jedriličarskim regatama klase krstaš. Kao dugogodišnji i iskusni nautičar imenovan je predstavnikom Kraljevskog nautičkog kluba iz Londona u Hrvatskoj. Pored članstva u Hrvatskom veslačkom klubu „Gusar“ član je jedriličarskog kluba „Labud“, a dugo je bio članom skijaškog kluba „Split“, planinarskog društva „Mosor“, ronilačkog kluba „Split“ i šahovskog kluba „Mornar“. Duško Mrduljaš obnašao je brojne dužnosti u raznim športskim tijelima. Bio je predsjednik Hrvatskog veslačkog kluba „Gusar“ iz Splita (1984. – 1985.),[2] predsjednik Jedriličarskog kluba“Adriatic“ iz Opatije, delegat bivšeg republičkog SIZ-a fizičke kulture ( 1980. – 1984.), član SIZ-a športa grada Splita, veslački sudac Hrvatskog veslačkog saveza od 1973. te međunarodni veslački sudac FISA. Posebno treba istaći doprinos Duška Mrduljaša u radu skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (2000. - ) kao delegata Hrvatskog veslačkog saveza kroz tri mandatna razdoblja. Kao član skupštine u istom razdoblju biran je u tri navrata u Vijeće HOO (2000-2002; 2004-2008). Participiranjem u radu Vijeća HOO dao je značajan doprinos radu krovne športske udruge u Hrvatskoj, a time i razvoju hrvatskog športa kao i ostvarenju brojnih visokih športskih dostignuća među kojima su brojna i ona veslačkog športa, ali i matičnog kluba HVK „Gusar“. Član radne grupe ureda Vlade za izradu strategije RH Temeljem odredbi Zakona o Športu 2007. godine imenovano je prvo Povjerenstvo za profesionalne športske klubove koje je u svom četverogodišnjem mandatu odradilo važnu zadaću u postupku preoblikovanja športskih klubova u Republici Hrvatskoj. Svojim radom u Povjerenstvu za profesionalne športske klubove Duško Mrduljaš dao je važan doprinos u uspješnom ostvarenju ovog pionirskog posla.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Državni registar." Retrieved on 24 December 2014.
  2. "Predsjednici HVK GUSARArhivirana inačica izvorne stranice od 24. prosinca 2014. (Wayback Machine)." Retrieved on 24 December 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]