Dualno obrazovanje

Izvor: Wikipedija

Dualno obrazovanje sustav je stručnog osposobljavanja ili osobitog naukovanja pri kojem su učenici od početka školovanja zaposleni u tvrtkama. Osposobljavanje se odvija manjim dijelom u strukovnoj školi ili obrazovnoj instituciji, a većim dijelom u tvrtki kod poslodavca koji je to pravo stekao prethodnim licenciranjem od strane tijela s javnim ovlastima i u kojima se usvajaju praktična znanja. Karakteriziraju ga procesi učenja koji se protežu u različitim lokacijama učenja. Osoba koja se bavi dualnim usavršavanjem naziva se pripravnikom. Dualno obrazovanje traje od jedne do pet godina a ovisi o vrsti obrazovnog programa.

Preduvjet za stručno osposobljavanje u dualnom sustavu je ugovor o stručnom osposobljavanju. Strukovna škola koju će pohađati ovisi o lokaciji ili regionalnoj pripadnosti tvrtke. Većina praktičnog dijela obuke prepuštena je polaznicima u tvrtki, teorijski dio uglavnom preuzima strukovna škola.

Program dualnog obrazovanja najrašireniji je u zemljama njemačkog govornog područja. U specifičnim inačicama postoji i u drugim zapadnoeuropskim zemljama poput Danske i Nizozemske.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Dualno obrazovanje koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.