Dubovac (Šaška mikroregija, Mađarska)

Izvor: Wikipedija

Dubovac[1] (mađ. Vásárosdombó) je selo u središnjoj južnoj Mađarskoj.

Zauzima površinu od 11,74 km četvorna.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se na 46° 18' sjeverne zemljopisne širine i 18° 9' istočne zemljopisne dužine, sjeverozapadno od Mečeka. Nalazi se na sjeveru Baranjske županije, u komadiću teritorija koji uranja u susjednu županiju, tako da je Dubovac s tri strane okružen Tolnanskom županijom, od koje je udaljen od 500 m do 2 km, a s Baranjskom je vezan prema istoku. Sečuj je 1 km sjeverno, Čikoc (Tutiš) je 2 km sjeveroistočno, Grenjiš je 2 km istočno, Tikeš je 2 km jugoistočno, Tarrós je 1,5 km južno, a Vázsnok je 2,5 km južno, Meződ je 1,5 km jugozapadno, a Jágónak je 2 km zapadno-sjeverozapadno.

Upravna organizacija[uredi | uredi kôd]

Upravno pripada Šaškoj mikroregiji u Baranjskoj županiji. Poštanski broj je 7362.

Promet[uredi | uredi kôd]

Kroz Dubovac prolazi željeznička prometnica Dumvar-Šaš, kao i državna cesta br. 611 koja prolazi istom dionicom. U Dubovcu se nalazi i željeznička postaja.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Dubovac ima 1165 stanovnika (2001.). Mađari su većina. Romi, koji u selu imaju manjinsku samoupravu, čine skoro sedminu stanovnika. U selu je i mali broj Nijemaca. 9/10 stanovnika su rimokatolici, 5,3% su pripadnici protestantskih zajednica (luterani i kalvinisti).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Folia onomastica croatica 14/2005. Živko Mandić: Hrvatska imena naseljenih mjesta u Madžarskoj, (PDF)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]