Dubrovačko-neretvanska županija

Izvor: Wikipedija
Dubrovačko-neretvanska županija
Zastava Grb
Zastava Grb
Karta
Dubrovačko-neretvanska županijaSplitsko-dalmatinska županijaŠibensko-kninska županijaZadarska županijaIstarska županijaPrimorsko-goranska županijaLičko-senjska županijaKarlovačka županijaZagrebačka županijaZagrebKrapinsko-zagorska županijaVaraždinska županijaMeđimurjeKoprivničko-križevačka županijaSisačko-moslavačka županijaBjelovarsko-bilogorska županijaPožeško-slavonska županijaBrodsko-posavska županijaVirovitičko-podravska županijaOsječko-baranjska županijaVukovarsko-srijemska županijaItalijaItalijaAustrijaSlovenijaMađarskaSrbijaCrna GoraBosna i Hercegovina
Opći podaci
Država Hrvatska
Sjedište županije Dubrovnik
Površina 1781 km2
Broj stanovnika (2021.) 115.564 stanovnika
Gustoća stanovništva 64,89 stan./km2
Broj gradova 5
Broj općina 17
Broj naselja 230
ISO 3166-2:HR HR-19
Pozivni broj +385 (0)20
Župan Nikola Dobroslavić (HDZ)
Službene stranice http://www.dubrovnik-neretva.hr/
Portal Hrvatske

Dubrovačko-neretvanska županija najjužnija je hrvatska županija. Zbog granice s Bosnom i Hercegovinom kod Neuma podijeljena je na dva dijela – dubrovački s Korčulom i neretvanski. U svom sklopu ima gradove: Dubrovnik, Metković, Korčulu, Ploče i Opuzen.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Prostor Županije čine dvije osnovne funkcionalne i fizionomske cjeline: relativno usko uzdužno obalno područje s nizom pučinskih i bližih otoka (od kojih su najznačajniji Korčula, Mljet, Lastovo i grupa Elafitskih otoka), poluotoka Pelješca te prostor Donje Neretve s gravitirajućim priobalnim dijelom.

Prostor županije bio je prekinut kopnenim putem zbog državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 2022. kada je ostatak županije spojen s ostatkom države putem Pelješkog mosta.

Obalna duljina je vrlo razvedena i varira od zaštićenih uvala s pjeskovitim plažama egzotične ljepote do otvorenom moru izložene strme obale s klifovima što ovu Županiju čini jednom od najljepših područja na Sredozemlju.

Područje Županije ima sve karakteristike sredozemne klime s klimatskim razlikama koje su posljedica postojanja visoke planinske barijere neposredno uz obalu, niza otoka i povremenih kontinentalnih utjecaja.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Dobno-spolna piramida Dubrovačko-neretvanske županije prema popisu stanovništva iz 2011. g.

Prema popisu stanovništva 2021. županija ima 115.564 stanovnika s prosječnom gustoćom naseljenosti od 64,89 stanovnika/km2.

Dubrovačko-neretvanska županija: Kretanje broja stanovnika od 1857. do 2021.
broj stanovnika
63379
63292
69185
74708
83135
87665
86610
90577
88535
94812
99593
108131
115683
126329
122870
122568
115564
1857.1869.1880.1890.1900.1910.1921.1931.1948.1953.1961.1971.1981.1991.2001.2011.2021.

Etnički sastav: Hrvati 93,3 %, Srbi 2 %, Bošnjaci 1,4 % i drugi.

Administrativna podjela[uredi | uredi kôd]

Županija je stvorena od predratnih općina Dubrovnik, Korčula, Lastovo, Metković i Ploče.[1] Županija je podijeljena na 5 gradova i 17 općina.

Dubrovačko-neretvanska županija na zemljovidu Dubrovačko-neretvanske županije
Dubrovnik
Dubrovnik
Korčula
Korčula
Metković
Metković
Opuzen
Opuzen
Ploče
Ploče
Dubrovačko primorje
Dubrovačko primorje
Janjina
Janjina
Konavle
Konavle
Kula Norinska
Kula Norinska
Lastovo
Lastovo
Lumbarda
Lumbarda
Mljet
Mljet
Orebić
Orebić
Pojezerje
Pojezerje
Slivno
Slivno
Smokvica
Smokvica
Ston
Ston
Trpanj
Trpanj
Vela Luka
Vela Luka
Zažablje
Zažablje
Župa dubrovačka
Župa dubrovačka
Razmještaj gradskih () i općinskih središta () na zemljovidu Dubrovačko-neretvanske županije
Gradovi Općine

Županijska uprava[uredi | uredi kôd]

Županijska uprava sastoji se od župana, županijske skupštine i županijskih upravnih odijela.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pogled iz zraka na grad Dubrovnik

Prvi stanovnici ovog područja bili su Iliri, koji su se tu pojavili prije tri do četiri tisuće godina. Postupno su se doseljavali novi narodi; u 2. stoljeću prije Krista ove prostore počeli su naseljavati Rimljani, a u 4. i 5. stoljeću i stari Grci.

Veliki dio današnje Dubrovačko-neretvanske županije nekad je bio u sastavu Dubrovačke Republike. Nakon službenog ukidanja te države 1808., ovaj je prostor ušao u trojnu zajednicu Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, a poslije toga bio u sastavu Austro-Ugarske do 1918.

Nakon Prvog svjetskog rata, ovo je područje najprije pripojeno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je poslije preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju. Godine 1939. prostor Dubrovačko-neretvanske županije ušao je u sastav Banovine Hrvatske, a 1941. postao je dio Nezavisne Države Hrvatske. Završetkom Drugog svjetskog rata, ovo je područje postalo sastavni dio Socijalističke Republike Hrvatske, koja je bila jedna od šest socijalističkih republika novoosnovane Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Dana 1. listopada 1991. Jugoslavenska narodna armija i četnici iz Crne Gore i istočne Hercegovine napadali su prostor Dubrovačko-neretvanske županije i zauzeli njen veći dio. Tijekom Domovinskog rata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji spaljeno je i opljačkano 14 194 kuća.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Hotelski kompleks Babin kuk kod Dubrovnika.

Najznačajnija grana privrede u DNŽ je turizam. Prelijepi stari grad Dubrovnik i čisto more privlače milijune turista, pa je Dubrovnik s okolicom jedna od najomiljenijih destinacija turista iz svih krajeva svijeta.

U DNŽ je razvijeno i pomorstvo.

U Stonu se nalazi najstarija europska solana iz 14. stoljeća u kojoj se i danas bere i proizvodi sol na stari tradicionalan način.

Stanovnici doline Neretve i Konavala se bave zemljoradnjom i u manjoj mjeri stočarstvom.

Na Pelješcu i Korčuli najvažnije grane privrede su vinogradarstvo, prozivodnja autohtonih vrsta vina, maslinarstvo i brodogradnja.

Važna gospodarska grana u DNŽ je i vađenje te obrada kamena, uglavnom u Dubrovačkom primorju i Župi dubrovačkoj.

Promet[uredi | uredi kôd]

Dubrovačko-neretvanska županija ja Jadranskom turističkom cestom prometno povezana sa Splitom i ostalim dijelovima Hrvatske. U tijeku je gradnja nove moderne autoceste cestovne oznake A1 od Splita, preko Šestanovca i Ploča do zračne luke Čilipi.

Ostale županijske prometnice su u jako lošem i derutnom stanju, poglavito Pelješka cesta. U tijeku su pripreme za gradnju mosta Komarna - Pelješac kojim bi se dva prirodno razdvojena dijela županije spojila na umjetan način.

Dubrovačko-neretvanska županija raspolaže s jednom međunarodnom zračnom lukom u Čilipima, 25 km istočno od Dubrovnika, a s ostatkom svijeta je povezana i međunarodnom pomorskom lukom Gruž u Dubrovniku.

Željeznicom je županija od Ploča preko Metkovića povezana sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Prvi koncert Dubrovačke filharmonije održan je u Dubrovniku 13. travnja 1925. godine. Od toga dana filharmonija je redovit gost na Dubrovačkim ljetnim igrama. Kazalište Marina Držića izgrađeno je i otvoreno 1864. godine. Ansambl Linđo osnovan je 1965. godine. Muzeji u Dubrovniku su Pomorski muzej, Prirodoslovni muzej Biološkog instituta, Etnografski muzej itd.

Na Korčuli djeluje KUD Moreška.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Najveća znamenitost DNŽ je Stari Grad Dubrovnik. Opasan velikim i dugim zidinama i prelijepim morem privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Druga je znamenitost Ston, koji poslije Kineskog zida ima druge najduže zidine na svijetu, a koje se zbog ruševnog stanja obnavljaju. Grad Korčula je također jedna od znamenitosti DNŽ.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski povijesni zemljovidi, Školska knjiga Zagreb 2006 ISBN 953-0-10877-X, stranica 48.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.