Dukat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Dukat. Za druga značenja pogledajte Dukat (razdvojba).
Mletački dukat Matapan iz vremena dužda Giovannija Dandola (1280.1288.)
Mletački dukat iz vremena dužda Pietra Gradeniga (1289.1310.)
Dukat iz 1582. godine.
Nizozemski dukat iz 1724. godine.
Austrijski zlatni dukat sa likom cara Franje Josipa I. izdan oko 1910. godine.

Dukat je zlatnik koji je bio u uporabi u brojnim europskim zemljama do Prvog svjetskog rata. Težio je 3,4909 grama i bio čistoće 9866/1000 (0,9866) zlata.

Naziv je nastao od skraćenog oblika latinske riječi ducatus što je značilo vojvodstvo.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izgleda da je prvi dukat dao iskovati Roger II. Sicilijanski 1140., s likom Krista i natpisom Sit tibi, Christe, datus, quem tu regis iste ducatus (otprilike O Kriste, neka ovo vojvodstvo kojim ti vladaš bude posvećeno tebi).

Prava popularnost dukata otpočela je 1284. kad je mletački dužd Giovanni Dandolo (1280.1289.) dao iskovati vlastite dukate. Na aversu te kovanice je sam dužd koji kleči pred svetim Markom, a na reversu lik Isusa Krista. Tijekom srednjeg vijeka dukat je stekao veliku popularnost kao univerzalna trgovačka moneta, jer se lako kovao - bio relativno malen i imao stabilnu vrijednost i raširio se po cijeloj jugoistočnoj Europi kao sredstvo plaćanja. Ugarsko kraljevstvo usvojilo je dukat kao službeno sredstvo plaćanja, koje su ostali zvali Vengri ili Ongri po venecijanskom izrazu za Mađare. Kako su se venecijanski dukati kovali u novoj zgradi kovnice Zecci od 1554. tako se za dukate u Veneciji i cijelom Jadranu uvriježio naziv zecchino (hrvatski: cekin)

Car Svetog Rimskog Carstva Karlo IV. svojom Zlatnom bulom iz 1356., dao je svim članicama carstva dozvolu da izdaju zlatnike, po vlastitom dizajnu, ali su trebali biti masom jednaki talijanskom florinu.

Dukat je postao standardni zlatni novac u cijeloj Europi, osobito nakon što je ukazom cara Ferdinanda I. i službeno proglašen sredstvom plaćanja - 1566., taj status zadržao je sve do 1857. kad je prestao biti službeno sredstvo plaćanja. [1]Zbrka oko vrijednosti dukata pojačala se je kad je dosta zemalja počelo izdavati srebrne dukate. Nizozemska i danas izdaje srebrne dukate težine 28,25 grama.

Vrlo rasprostranjeni bili su stari nizozemski dukati, s likom oklopnika, njih su često krivotvorili. Prema američkom websterovom rječniku iz 1913. zlatni dukat je vrijedio devet šilinga i četiri penija sterlinga, ili nešto više od dva dolara [to bi vrijedilo 2010. - 44 dolara], a srebrni dukat oko pola ove vrijednosti. Čak i danas neke države proizvode serije dukata po starim obrascima, a njihove nacionalne banke ih prodaju privatnim investitorima i kolekcionarima.

Zemlje koje su izdavale dukate[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Münze Österreich - Dukaten, pristupljeno 3. 05. 2011.Inačica izvorne stranice arhivirana 23. lipnja 2011. (njem.)
  2. Hrvatska narodna banka: Zlatni dukati. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. studenoga 2012. Pristupljeno 9. rujna 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dukat