Dvojac bez kormilara

Izvor: Wikipedija
Dvojac bez kormilara. Posadu čine dva veslača od kojih svaki ima po jedno rimen veslo, desno ili lijevo.
Trening hrvatskog ženskog dvojca bez kormilara na ljetnim OI za mlade 2018.

Dvojac bez kormilara (2-) je čamac za natjecateljsko veslanje na mirnim vodama čiju posadu čine dva rimen veslača, desni i lijevi, ovisno o tome na kojoj strani čamca se nalazi veslo pojedinog veslača. Čamac u pravilu ima kormilo. Smješteno je na samom kraju, ili uz kobilicu s ciljem smanjenja otpora. Kormilo je sajlama povezano s tenisicom (obućom, cipelom) jednog od veslača, najčešće štrokera. Ta tenisica je pričvršćena za nogar drukčije od ostalih te ju je moguće blago zakretati i na taj način pomicati kormilo. Duljina suvremenog dvojca za elitno veslanje obično je oko 9,5 do 10 m, a masa 27 kg. Građen je od kompozitnih materijala. Stariji čamci građeni su od drveta i osjetno su teži.

Oznaka za dvojac bez kormilara je "2-", pri čemu broj 2 označava ukupan broj veslača u čamcu, a minus označava da u čamcu nema kormilara. U hrvatskom veslačkom žargonu koristi se skraćeni izraz "dvojac" ili "dvojac bez". Izraz "dvojac" može se odnositi na sve discipline s dva veslača, no za dvojac na pariće češće se žargonski koristi naziv "dubl" (od eng. double sculls). Dvojac s kormilarom je u hrvatskom veslanju rijetkost, a sve je rjeđe zastupljen i u svjetskom elitnom veslanju.

Dvojac bez kormilara često se smatra tehnički najzahtjevnijom disciplinom. S obzirom na to da se na svakoj strani čamca nalazi samo jedno rimen veslo, veslači moraju biti vrlo dobro usklađeni u zaveslaju, snazi i izdržljivosti da bi čamac plovio brzo i ravno. Putanja čamca može se nadzirati kormilom, no česta i veća skretanja usporavaju čamac, ruše ravnotežu i remete usredotočenost veslača.

Na Olimpijskim igrama natječu se posade muških (M2-) i ženskih (W2-) dvojaca bez kormilara. Lake posade (LM2- i LW2-) nisu olimpijske kategorije, ali postoje na svjetskom prvenstvu.