Dvojnice

Izvor: Wikipedija
Dvojnice

Dvojnice (duplice, vidalice, svirale, volarice, ovčarice, fiavòle, feiavòle, sopele pastierske, surle; tal. flauto doppio, eng. double whistle)[1] su narodno puhačko glazbalo napravljeno od drveta. Sviraju se isključivo dvoglasno.

Opis[uredi | uredi kôd]

Dvojnice su dvije svirale napravljene od jednog komada drveta kako bi se mogle svirati istovremeno, najčešće u tercama, ali se mogu postići i drugi intervali između tonova. Može se odsvirati do šest tonova pojedine oktave. Ponekad je moguće odsvirati neke tonove u nekoliko oktava prepuhivanjem, ali intonacija najčešće nije čista. Ovisno o regiji i izrađivaču instrumenta, dvojnice mogu biti različitih izgleda i dužina. Starije dvojnice najčešće su netemperirane s istom širinom rupica i istim razmakom između njih. Novije dvojnice su temperirane te najčešće imaju durski raspored tonova.[2][3] Rasprostranjene su po cijelom Balkanu, a koriste se za pratnju plesova i pjesama, uglavnom kola.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.iti-museum.com/hr/instrumenti/dvojnice
  2. Hrvatska tradicijska glazbala – Croatian traditional instruments. Pristupljeno 16. travnja 2023.
  3. a b dvojnice · Grinnell College Musical Instrument Collection · Grinnell College Libraries. omeka-s.grinnell.edu. Pristupljeno 16. travnja 2023.