Dvorac Cernik

Izvor: Wikipedija
Dvorac Cernik
Cernik, Hrvatska
Pogled na dvorac Cernik s vanjske strane
Pogled na dvorac Cernik s vanjske strane
Pogled na dvorac Cernik s vanjske strane
Vrsta
građevine
dvorac
Tip barokni dvorac izgrađen
na temeljima srednjovjekovne
utvrde
Građevni
materijal
Stanje
očuvanosti
očuvan
Utemeljenje 1372.
Položaj Cernik,
Brodsko-posavska županija

Dvorac Cernik smješten je u općini Cernik, u Brodsko-posavskoj županiji.

Na mjestu dvorca se u srednjem vijeku spominje tvrđava, prvi put 1372. godine. Cernikom vlada obitelj Deževački sve do dolaska Turaka 1536. godine. Za turske okupacije Slavonije, Cernik je sjedište cerničkog sandžaka i kadiluka u sklopu Bosanskog elajeta.

Nakon oslobođenja, prvi je vlasnik tvrđave krajiški pukovnik Maksimilijan Petraš, koji je 1707. stekao Cernik radi vojnih zasluga. Petraš je dao porušiti staru tvrđavu i sagraditi novi dvorac. Novi je dvorac sagrađen na temeljima starog zdanja, a ponovljen je i nekadašnji pravokutni tlocrtni oblik s četiri ugaone kule.

Godine 1753. od Petraša je dvorac kupio Marko pl. Marković, u čijoj će obitelji dvorac ostati sve do sredine 19. stoljeća. Obitelj Marković obnovila je dvorac u baroknom stilu 1756. godine, kako o tome svjedoči grb plemićke obitelji nad ulazom u dvorac i inicijalima tadašnjeg vlasnika Ignaca Markovića. Iako je dvorac zadržao prostornu koncepciju nekadašnje tvrđave, vanjska pročelja dobila su baroknu dekoraciju. Posljednjih 150 godina dvorac je često mijenjao vlasnike, a posljednji su bili Kulmeri.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Mladen Obad Šćitaroci, Dvorci i perivoji u Slavoniji, Zagreb 1998. ISBN 953-97121-0-6

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]