Dvorac Mir

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Kompleks dvorca Mir

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Kompleks dvorca Mir
Flag of Belarus.svg Bjelorusija


Dvorac Mir na karti Bjelorusija
Dvorac Mir
Dvorac Mir
Lokacija Dvorca Mir u Bjelorusiji
Godina uvrštenja: 2000. (24. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/625 UNESCO

Dvorac Mir (bjeloruski: Мірскі замак) u Bjelorusiji (Hrodna voblast) je izvrstan primjer srednjoeuropskog dvorca, što se vidi u njegovom nacrtu i gradnji u više stilova (gotika, renesansa i barok) koji su se savršeno uklopili stvorivši znamenit spomenik povijesti regije. Sama oblast dvorca je kroz povijest dugo bila kulturnoj i političkoj međi, što se vidi i iz njenog izgleda. Od 2000. godine dolazi na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Dvorac Mir 1876. god. (Napoleon Orda)

Povijest[uredi VE | uredi]

Pogled na dvorac s jezera

Gradnju dvorca započeo je vojvoda Ilinič, kraj sela Mir, krajem 15. stoljeća u gotičkom stilu s kvadratnim zidinama i kulama na kutovima. Peta kula je bila iznad ulaza s pokretnim mostom. Sve kule su četvrtaste u osnovi i završavaju oktogonalnim krovom, ali svaka ima jedinstvene dekoracije od crvene opeke s bijelim nišama od bijelog štuka.

Kada je dospjeo u ruke vojvode Radziwilsa (1568.), proširuje se i rekonstruira, posebice stambeni kompleks, najprije u renesansnom, a potom u baroknom stilu. Nakon što je bio napušten skoro cijelo stoljeće, devastiran je za vrijeme Napoleona. Dvorac je obnovljem koncem 19. stoljeća, pri čemu su mu dodani mnogi dijelovi i uređena mu je okolica u talijanski park s vještačkim jezerom.

Dvorac danas stoji kao spomenik turbulentne prošlosti ovog kraja.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Dvorac Mir