Dvorac Mir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kompleks dvorca Mir
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Kompleks dvorca Mir
Flag of Belarus.svg Bjelorusija


Dvorac Mir na karti Bjelorusija
Dvorac Mir
Dvorac Mir
Lokacija Dvorca Mir u Bjelorusiji
Godina uvrštenja: 2000. (24. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: 625 UNESCO

Dvorac Mir (bjeloruski: Мірскі замак) u Bjelorusiji (Hrodna voblast) je izvrstan primjer srednjoeuropskog dvorca, što se vidi u njegovom nacrtu i gradnji u više stilova (gotika, renesansa i barok) koji su se savršeno uklopili stvorivši znamenit spomenik povijesti regije. Sama oblast dvorca je kroz povijest dugo bila kulturnoj i političkoj međi, što se vidi i iz njenog izgleda. Od 2000. godine dolazi na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Dvorac Mir 1876. god. (Napoleon Orda)

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pogled na dvorac s jezera

Gradnju dvorca započeo je vojvoda Ilinič, kraj sela Mir, krajem 15. stoljeća u gotičkom stilu s kvadratnim zidinama i kulama na kutovima. Peta kula je bila iznad ulaza s pokretnim mostom. Sve kule su četvrtaste u osnovi i završavaju oktogonalnim krovom, ali svaka ima jedinstvene dekoracije od crvene opeke s bijelim nišama od bijelog štuka.

Kada je dospio u ruke vojvode Radziwilsa (1568.), proširuje se i rekonstruira, posebice stambeni kompleks, najprije u renesansnom, a potom u baroknom stilu. Nakon što je bio napušten skoro cijelo stoljeće, devastiran je za vrijeme Napoleona. Dvorac je obnovljem koncem 19. stoljeća, pri čemu su mu dodani mnogi dijelovi i uređena mu je okolica u talijanski park s umjetnim jezerom.

Dvorac danas stoji kao spomenik turbulentne prošlosti ovog kraja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dvorac Mir