Dvorac Vižovlje

Izvor: Wikipedija

Dvorac Vižovlje je višeslojni objekt u mjestu Vižovlju, općini Veliko Trgovišće zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Dvorac je podigla obitelj Galjuf u prvoj pol. 19. st. Pravokutnog je tlocrta, s dužim, sedmeroosnim pročeljima orijentiranim na zapadnu i istočnu stranu. Natkriven je dvostrešnim krovištem pokrivenim biber-crijepom S obzirom na položaj na kosom terenu, dvorac je sa zapadne strane jednokatan, a s istočne dvokatan. Pročelja su ukrašena jednostavnim profilacijama u zonama natprozornika, dok je središnji rizalit istočnog pročelja naglašen uglovnom rustikom. Prednje, zapadno pročelje, razdijeljeno je u dvije etaže sa sedam prozorskih osi i isturenom altanom s kovanom ogradom. Pod altanom je reprezentativan ulaz s bogato ukrašenim kamenim okvirom i uklesanom 1839. godinom.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4530 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Z-4530 Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 2. studenog 2020.
  2. https://bus.hr/hrvatska/kulturna-dobra-opcine-veliko-trgovisce/
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.