Dvorana Krešimira Ćosića

Koordinate: 44°07′10″N 15°14′44″E / 44.1195°N 15.2456°E / 44.1195; 15.2456 (WD)
Izvor: Wikipedija
Dvorana Krešimira Ćosića
Nadimak Peka
Prijašnja imena Dvorana Višnjik
Lokacija Zadar, Hrvatska
Koordinate 44°07′10″N 15°14′44″E / 44.1195°N 15.2456°E / 44.1195; 15.2456 (WD)
Otvoren Svibanj, 2008.
Vlasnik grad Zadar
Kapacitet 6503 sjedećih mjesta + proširenja[1]
Teren parket

Dvorana Krešimira Ćosića je višenamjenska športska dvorana namijenjena gotovo svim dvoranskim športovima te brojnim drugim kulturnim i zabavnim priredbama.

O dvorani[uredi | uredi kôd]

Višenamjenska športska dvorana središte je zadarskog športa gdje se piše nova športska povijest grada Zadra. Njena izgradnja je započeta u siječnju 2004. godine prema projektu Arhitektonskog atelijera Hržić iz Zagreba, a radove je izvela tvrtka Lavčević-inženjering d.o.o. iz Splita. Dovršena je u listopadu 2008. godine. Prvi športski nastup u njoj je imala hrvatska rukometna reprezentacija kao domaćin na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Pekingu 2008. Dvorana je bila korištena na Svjetskom prvenstvu u rukometu 2009. godine jer je Zadar bio određen kao jedan od gradova domaćina.

Kip Krešimira Ćosića u parku ispred dvorane

Ime je dobila po velikanu hrvatske i svjetske košarke Krešimiru Ćosiću. Stoga je ubrzo nakon dovršetka svečano proglašena dvoranom Krešimira Ćosića prije početka utakmice NLB lige između Zadra i Splita 3. listopada 2008. godine. Dva dana prije zadarski gradski vijećnici jednoglasnom su odlukom odlučili da se novoj košarkaškoj dvorani na Višnjiku da ime po Krešimiru Ćosiću.[2] Dvoranom upravlja tvrtka Športski centar Višnjik d.o.o. u vlasništvu Grada Zadra.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Dvorana je arena kružnog oblika, pod čijom se kupolom promjera 135,12 m i visine 26,82 m nalaze centralna dvorana i četiri pomoćne. U njima se mogu odigravati košarkaške, rukometne, malonogometne utakmice, te organizirati razni športski turniri (tenis, pikado) i prvenstva. Uz samu dvoranu na sjevernoj strani nalazi se parkirališni prostor s 450 mjesta za automobile, a južne 300.

Dvorana ima četiri glavna ulaza: A, B, C i D smještene u smjeru jugozapada (A-D) i sjeveroistoka (B-C) na koje se uspinje prostranim stepenicama. S tih glavnih ulaza, ulazi se u kružno predvorje koje opasuje tribine. Na tribine se ulazi kroz 12 ulaza smještenih ponad prstenastog gledališta koje se uzdiže iznad borilišta. Uz tih 12 ulaza su po dva prolaza kojima se uspinje na gornja mjesta za sjedenje. Na fiksnim tribinama ima ukupno 6503 sjedećih mjesta.[3] Uz parket su još i četiri teleskopske tribine, koje se po potrebi mogu izvlačiti i uvlačiti - po jedna sa svake strane svijeta. VIP i PRESS tribine imaju tako još po 264 mjesta, a čeone tribine, zvane „obiteljski VIP“ koje se u košarkaškim susretima nalaze iza koševa imaju po 408 mjesta. U određenim situacijama, ako se pokaže potreba, mogu se još dodatno postaviti 150 VIP stolica na samom parketu, uz teren.

Iznad središta terena za igru visi glavni semafor. Težak je 3 tone, a sastoji se od 4 LED panela širine 6,3 m, a visine 3,2 m. Riječ je o proizvodu tvrtke „Tehnovision" na kojem gledatelji u svakom trenutku utakmice, uz uobičajene podatke o rezultatu i vremenu koje je proteklo, mogu pogledati snimke pojedinih dijelova utakmice, a koristi se i kao prostor za oglašavanje. Uz glavni semafor, tu su još dva pomoćna, smještena na istočnoj odnosno zapadnoj strani, veličine 6 x 2,5 m.

Kvalitetu i snagu zvuka u dvorani jamči 14 „ICF" aktivnih zvučničkih kutija pojedinačne snage 1500 W, razmještenih na servisnoj stazi na kupoli dvorane, na visini od 17 m. Audio i video sadržajima kao sastavnim dijelom sportskog spektakla upravlja se kompjuterski iz kontrolne sobe na zapadnoj tribini.

Samo borilište, kojim dominira plavi obrub, prostor je od 1000 m2 na kojem se kao što je već navedeno mogu odigravati rukometni, košarkaški, teniski i drugi športski susreti. Na parket se izlazi s četiri glavna ulaza-izlaza; za igrače, vip ulaz, press i ulaz za suce. Ispod sjevernih tribina nalazi se osam svlačionica za igrače, ambulanta, prostorija za doping provjeru, te tri svlačionice za suce. Ispod južnih tribina nalazi se 8 svlačionica za igrače, 4 individualne, 6 prostorija razne namjene, trim kabinet, recepcija i prostor budućeg restorana.

Ispod A i D tribine na jugu nalazi se prostrani press centar, dok je VIP salon na sjevernoj strani. Novinari mogu pratiti utakmice uz sam parket ili s press tribine na koje se postavljaju sklopivi stolovi. Primarna tehnologija za slanje izvještaja je wireless internet.

U dvorani svoje domaće utakmice igra KK Zadar.[4]

Pomoćne dvorane[uredi | uredi kôd]

U sklopu dvorane Krešimira Ćosića, koju koriste sportaši, sportski klubovi i udruge, ali i građani grada Zadra i Zadarske županije, nalaze se i četiri manje dvorane za košarku, odbojku, rekreativni mali nogomet, badminton, atletiku i razne druge sportove.[5]

Dvorane su izuzetno funkcionalne i opremljene najsuvremenijom opremom, s lijepim svlačionicama i popratnim prostorima. Dvorane su osim za sportska natjecanja i treninge te rekreaciju građana, namijenjene i za održavanje raznih manifestacija, od onih zabavnog karaktera, koncerata zabavne i ozbiljne glazbe, pa sve do gospodarskih priredbi i sajmova. U dvorani Krešimir Ćosić mogu se iznajmiti velika dvorana te sve četiri male dvorane i to na dan ili nekoliko dana, ali i na sat, na primjer za treninge sportskih momčadi u navedenim sportovima ili za odigravanje utakmica.

  • Dvorana 1 − namijenjena je prvenstveno za treninge i rekreaciju, posjeduje košarkaški teren standardnih dimenzija s mogućnošću podijele u dva dijela s pomičnom pregradom, tako da istovremeno u dvorani mogu trenirati dvije grupe športaša bez da jedni drugima predstavljaju smetnju. Prvenstveno je namijenjena za sljedeće športove: košarka, odbojka, mali nogomet, ritmička gimnastika.[6]
  • Dvorana 2 − također ima košarkaški teren standardnih dimenzija, ali je predisponirana i za izvedbu raznih priredbi od kulturnih, zabavnih, kongresnih, pa sve do gospodarskih zbivanja i sajmova. Upravo zbog mogućnosti održavanja koncerata dvorana 2 je dodatno zvučno izolirana. Prvenstveno je namijenjena za sljedeće športove: košarka, badminton, tenis, borilački športovi.
  • Dvorana 3 − opremljena je uz ostalo i za odigravanje službenih utakmica u košarci jer posjeduje suvremeni semafor na dvije strane dvorane, posjeduje zapisnički stol za službeno osoblje te oko 250 sjedećim mjesta. Prvenstveno je namijenjena za sljedeće športove: košarka. Također uz istu u funkciji je i teretana isključivo za športske klubove.
  • Dvorana 4 − predviđena je prije svega za treninge i rekreaciju građana. Prvenstveno je namijenjena za sljedeće športove: košarka, odbojka, mali nogomet.

Tehničke karakteristike dvorane i ostalih sadržaja[uredi | uredi kôd]

Unutrašnjost dvorane

Površina dvorane ispod kupole = 11.623,71 m2

1. Glavna košarkaška dvorana = 6.650,00 m2

2. Pomoćne dvorane = 3.490,00 m2

  • Dvorana sa semaforom i tribinama = 970,00 m2 (mogući broj gledatelja – 230)
  • Dvorana za održavanje koncerata = 840,00 m2 (s akustičkim rješenjima; mogući broj gledatelja – 780)
  • Trenažna dvorana za košarku i mali nogomet = 840,00 m2
  • Trenažna dvorana za košarku i mali nogomet = 840,00 m2

3. Ostali sadržaji

  • Svlačionice za igrače – 8 svlačionica
  • Svlačionice za suce – 4 svlačionice
  • Svlačionice za trenere – 4 svlačionice
  • Press sala = 210,00 m2
  • VIP salon = 433,00 m2 (s dodatnim prostorijama za catering)
  • Caffe bar "Golden VIP" = 94,00 m2
  • Sanitarije za publiku – 4 kom

Gostujuća događanja u dvorani Krešimir Ćosić[uredi | uredi kôd]

2008.[uredi | uredi kôd]

Do konca 2008. godine, u velikoj dvorani Krešimir Ćosić održani su sljedeći športski događaji:

  • 19. – 21. rujna - Davis Cup Hrvatska – Brazil
  • 21. – 23. studenog - Košarkaški turnir „Gradu s ljubavlju“
  • KK Zadar je odigrao 7 službenih utakmica NLB lige
  • KK Zadar je odigrao 2 službene utakmice Eurocup-a

Osim športskih događanja dvorana Krešimir Ćosić pokazala se kao idealno mjesto i za organizaciju koncertnih priredbi, kako inozemnih tako i hrvatskih izvođača. Uz veliki uspjeh i popunjenost održani su sljedeći koncerti:

Uz veliku dvoranu, nekoliko zabavno-sajamskih priredbi pokazalo je da i male dvorane mogu imati polivalentnu funkciju osim primarno športske namjene športskim klubovima i rekreativcima:

  • 16. listopada 2008. – Izbor Miss Zadarske županije (dvorana 2)
  • 20. – 23. studenog 2008. – Sajam graditeljstva Constructa 2008. – (dvorane 1, 2, 4)
  • 12. prosinca 2008. – Plesna priredba Samba (dvorana 3)
  • 23. prosinca 2008. – Božićni domjenak agencije Media-ZD (Vip saloni)

Nakon potpunog opremanja i dovršenja malih dvorana, sklopljeni su ugovori s 26 korisnika športsko-rekreativnih aktivnosti koje se svakodnevno odvijaju u navedenim dvoranama od 08 – 22 sata i to u sljedećim športovima: košarka, odbojka, ritmička i športska gimnastika i mali nogomet.

2009.[uredi | uredi kôd]

Do konca 2009. godine, u velikoj dvorani Krešimir Ćosić održani su sljedeći sportski događaji:

KK Zadar je odigrao:

  • 14 službenih utakmica NLB lige
  • 10 službenih utakmica Eurocup-a
  • 12 službenih utakmica Prvenstva Hrvatske
  • 4 službenih utakmica Kupa Krešimira Ćosića

Veterani KK Zadra odigrali su revijalnu utakmicu s Veteranima KK Reala

Dvorana Krešimir Ćosić, osim za športska događanja, pokazala se izvrsna i za glazbena događanja. Do kraja godine u dvorani Krešimir Ćosić uz jednako veliki uspjeh i popunjenost održani su sljedeći koncerti:

Na samom kraju kalendarske godine, točnije 31. prosinca 2009.g. organiziran je doček Nove Godine u dvorani Krešimir Ćosić uz gostovanje DJ-a Davida Moralesa.

Uz veliku dvoranu, i male dvorane su u 2009.g nastavile sa svojom polivalentnom funkcijom pored primarno športske namjene športskim klubovima i rekreativcima. Tako je održano:

  • Siječanj 2009. – Izbor najboljeg športaša Zadarske županije (Vip salon)
  • Veljača 2009. – Sajam Dani maslina (dvorana 2)
  • Ožujak 2009. – Sajam graditeljstva Constructa 2009. – (dvorane 1,2)
  • Travanj 2009. – Prezentacija Dani Chevroleta (Press salon)
  • 15. prosinca 2008. – Plesna priredba Samba (dvorana 3)

I VIP i Press salon pokazali su se kao izvrsna mjesta za organiziranje domjenaka, manjih priredbi, skupova, izložbi i slično.

U 2009. godini, sklopljeni su ugovori s 34 korisnika športsko-rekreativnih aktivnosti koje se svakodnevno odvijaju u navedenim dvoranama od 8 – 22 sata i to u sljedećim športovima: košarka, odbojka, ritmička i športska gimnastika i mali nogomet.

Lokacija[uredi | uredi kôd]

Dvorana Krešimira Ćosića smještena je na sjeveroistočnom dijelu grada Zadra. Od Poluotoka je udaljena dvadesetak minuta hoda, a skoro jednako i od svih ostalih dijelova grada.

Do dvorane stiže se autoputom iz Zagreba za 2,5 sata ili Jadranskom magistralom iz pravca Rijeke za otprilike 4 sata. Do Zadra se može doći i brodskim linijama iz važnijih hrvatskih luka, sa svih otoka i iz susjedne Italije. Zračna luka Zadar povezuje grad Zadar zračnim linijama s važnijim gradovima u Hrvatskoj, te sa značajnim europskim metropolama.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Velika (glavna) dvorana, Športski centar Višnjik. Izvor: www.057info.hr.
    "6503 sjedećih mjesta. Uz parket su još i četiri teleskopske tribine, koje se po potrebi mogu izvlačiti i uvlačiti. Po jedna sa svake strane svijeta. VIP i PRESS tribine imaju tako još po 264 mjesta, a čeone tribine, zvane „obiteljski VIP“ koje se u košarkaškim susretima nalaze iza koševa imaju po 408 mjesta. U određenim situacijama, ako se pokaže potreba, mogu se još dodatno postaviti 150 VIP stolica na samom parketu, uz teren."
  2. http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2008,10,2,135580.jl[neaktivna poveznica]
  3. http://www.057info.hr
  4. http://www.kkzadar.net/o-klubu/dvorana-kresimira-cosica
  5. http://www.ezadar.hr
  6. http://www.visnjik.hr

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Dvorana Krešimira Ćosića