Earth Song

Izvor: Wikipedija
»Earth Song«
Michael Jackson
Singl s albuma HIStory: Past, Present and Future, Book I
Objavljeno 27. studenog 1995.
Snimanje 1995.
Žanr Blues
Gospel
R&B
Opera
Trajanje 6:46 (verzija na albumu/singlu)
5:02 (radio verzija)
Izdavač Epic Records
Tekstopisac Michael Jackson
Producent(i) Michael Jackson, David Foster, Bill Bottrell
Kronologija singlova – Michael Jackson
"Your Are Not Alone"
(1995.)
"Earth Song"
(1995.)
"This Time Around"
(1995.)

Earth Song je treći singl s albuma Michaela JacksonaHIStory: Past, Present and Future, Book I“. To je balada koja objedinjuje elemente bluesa, gospela i opere. Jedna je od mnogih pjevačevih inspirativnih pjesama, ali je prva koja govori o zaštiti životinja i životne sredine. Jackson je napisao i skladao pjesmu, a producirao je zajedno s Davidom Fosterom i Billom Bottrellom.

Ocjene su generalno bile pozitivne. Singl je promoviran spotom snimljenim na četiri kontinenta. Radnja spota prikazuje destrukciju i ponovno rađanje Zemlje. Pjesma je bila top pet hit u skoro svim europskim zemljama. U Ujedinjenom Kraljevstvu je najprodavaniji Jacksonov singl. U Sjedinjenim Američkim Državama nije izdata kao singl.

Spot[uredi | uredi kôd]

Spot pjesme "Earth Song" bio je skup i dobro primljen. Primio je nagradu Le Film Fantastique za najbolji spot 1996. i nominiran je za Grammy za najbolji spot kratke forme 1997. Radnja spota se zasniva na propadanju Zemlje i njenom ponovnom rađanju. U prvom dijelu spota mogu se vidjeti mnogi kadrovi zločina počinjenih nad životinjama, uništavanja šuma, zagađivanja sredine i rata. Zatim se Jackson ujedinjuje sa svim ljudima svijeta prizivajući silu koja bi izliječila svijet. Koristeći specijalne efekte, vrijeme se u drugom dijelu kreće unazad. Tada se i život vraća, rat se završava, a šume ponovo rastu. Spot se završava s molbom kojom se svi pozivaju da doniraju Jacksonovoj fondaciji "Heal the World Foundation". Spot se rijetko prikazivao u Sjedinjenim Državama.

Spot je snimljen na četiri različita kontinenta. Prva lokacija je bila Amazonija. Starosjedioci regije su se pojavili na spotu i nisu bili glumci. Druga je bilo ratno područje u Karlovcu u Hrvatskoj. Treća lokacija je bila Tanzanija koja prikazuje scene ilegalnog lova. Nijedna životinja nije bila povrijeđena u toku snimanja ovog spota jer su kadrovi preuzeti iz dokumentiranih arhiva. Međutim, jedan lovac je ubio slona nedaleko od ekipe koja je snimala. Posljednja lokacija je New York gdje se nalazi Jackson.

Pozicije na listama[uredi | uredi kôd]

Ljestvice Najviša
pozicija
Australija[1] 15
Austrija[1] 2
Belgija, Flandrija[1] 4
Belgija, Valonija[1] 2
Nizozemska[1] 3
Europska unija[2] 55
Finska[1] 8
Francuska[1] 2
Italija[1] 15
Novi Zeland[1] 4
Norveška[1] 4
Španjolska[1] 1
Švedska[1] 4
Švicarska[1] 1
Ujedinjeno Kraljevstvo[1] 1
SAD[3] 32

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f g h i j k l m n M. Jackson - Earth Song (nummer). www.ultratop.be. Pristupljeno 9. studenoga 2008.
  2. European Hot 100 Singles - Earth Song - Michael Jackson. Billboard. Nielsen Business Media. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. siječnja 2009. Pristupljeno 5. prosinca 2008.
  3. Artist Chart History - Michael Jackson. Billboard. Nielsen Business Media. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. veljače 2008. Pristupljeno 11. studenoga 2008.