Eberhard von Hofacker

Izvor: Wikipedija
Eberhard von Hofacker
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 25. lipnja 1861.
Mjesto rođenja Hemmingen, Pruska
Datum smrti 29. veljače 1928.
Mjesto smrti Tübingen, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Eberhard Alfred Konrad
Karl von Hofacker
Supruga Albertina od Uxkiill-
Gyllenbanda
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1879.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Brusilovljeva ofenziva
Bitka kod Arrasa
Bitka kod Kobarida
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao LI. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Eberhard Alfred Konrad Karl von Hofacker (Hemmingen, 25. lipnja 1861. - Tübingen, 29. veljače 1928.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više divizija, te LI. korpusom na Istočnom, Talijanskom i Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Eberhard von Hofacker rođen je 25. lipnja 1861. u Hemmingenu. U prusku vojsku je kao kadet stupio 1879. godine. Poručnikom je postao 1888. godine, dok je u satnika promaknut 1894., nakon čega je četiri godine služio kao pobočnik u 26. pješačkoj diviziji. Od 1899. služio kao stožerni časnik u Glavnom stožeru, nakon čega je 1901. unaprijeđen u čin bojnika. Nakon toga služio je najprije u 21. pješačkoj diviziji, te nakon nje u 26. pješačkoj diviziji. U lipnju 1906. dobiva čin potpukovnika, da bi u srpnju 1910. s činom pukovnika postao načelnik stožera XVIII. korpusa sa sjedištem u Frankfurtu na Majni. U srpnju 1910. promaknut je u general bojnika, da bi u listopadu 1912. postao zapovjednikom 45. konjičke brigade smještene u Saarlouisu na čijem čelu je dočekao i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 45. konjička brigada nalazila se u sastavu 5. armije kojom je zapovijedao prijestolonasljednik Vilim. Hofacker se međutim, ubrzo nakon početka rata razbolio, te je nakon oporavka služio u Glavnom stožeru. U studenom 1914. postaje zapovjednikom 11. brigade, da u veljači 1915. dobio zapovjedništvo nad 4. landverskom divizijom kojom je zapovijedao deset mjeseci.

U prosincu 1915. Hofacker postaje zapovjednikom 5. konjičke divizije kojom sudjeluje u zaustavljanju Brusilovljeve ofenzive. U kolovozu 1916. dobiva zapovjedništvo nad 82. pričuvnom divizijom, da bi u studenom te iste godine bio promaknut u general poručnika. Nakon toga, u prosincu 1916., postaje zapovjednikom 22. pričuvne divizije kojom zapovijeda do siječnja 1917. kada dobiva zapovjedništvo nad 26. pješačkom divizijom s kojom sudjeluje u Bitci kod Arrasa. Hofacker 26. travnja 1917. za zapovijedanje u borbama dobiva orden Pour le Mérite.

Krajem rujna 1917. Hofacker i 26. pješačka divizija premješteni su na Talijansko bojište gdje ulaze u sastav LI. korpusa novoformirane 14. armije. U sastavu LI. korpusa Hofacker sudjeluje u Bitci kod Kobarida i proboju talijanskog fronta. Tjedan dana nakon početka ofenzive Hofacker preuzima zapovjedništvo nad LI. korpusom čiji je dotadašnji zapovjednik Albert von Berrer poginuo u iznenadnom talijanskom napadu kod Udina.

Nakon završetka ofenzive kod Kobarida koja je završila velikom austro-njemačkom pobjedom i povlačenjem talijanskih snaga, Hofacker je s LI. korpusom premješten na Zapadno bojište u sastav 2. armije pod zapovjedništvom Georga von der Marwitza. U sastavu 2. armije Hofacker sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi i to Operaciji Michael u kojoj njemačke snage nisu uspjele probiti frontu što je bio cilj ofenzive. Nakon neuspjeha njemačke ofenzive saveznici su krenuli u napad, te su 8. kolovoza 1918. kod Amiensa teško porazili njemačku 2. armiju i Hofackerov korpus. Hofackerov LI. korpus je gotovo u potpunosti uništen, nakon čega je Hofacker stavljen na raspolaganje Glavnom stožeru.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Hofacker do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo. Poslije rata služio je u württemberškom ministarstvu rata, da bi u svibnju 1919. bio konačno umirovljen. Preminuo je 29. veljače 1928. godine u 67. godini života u Tübingenu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Eberhard von Hofacker na stranici Prussian Machine.com
(eng.) Eberhard von Hofacker na stranici Field commanders of Austria-Hungary
(njem.) Eberhard von Hofacker na stranici Deutschland14-18.de