Edgar F. Codd

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Edgar Frank "Ted" Codd
Edgar F Codd.jpg
Rođenje 23. kolovoza, 1923.
Mjesto rođenja Portland, Dorset, Engleska
Smrt 18. travnja, 2003.
Otoci Williams, Florida
Polje Računarstvo
Institucija IBM
Poznat po OLAP
Relacijski model podataka
Istaknute nagrade Turingova nagrada

Edgar Frank "Ted" Codd (Portland, Dorset, Engleska, 23. kolovoza, 1923. – 18. travnja, 2003.), britanski računalni znanstvenik koji je značajno doprinjeo teoriji relacijskih baza podataka.

Dok je radio za IBM, stvorio je relacijski model za upravljanje bazom podataka. Značajnije je doprinjeo i ostalim poljima računarstva, ali relacijski model, vrlo utjecajna općenita teorija upravljanja podacima, ostaje njegovo najznačajnije postignuće.

Životopis[uredi VE | uredi]

Edgar Frank Codd je rođen u Portlandu, Dorset, u Engleskoj. Nakon pohađanja Poole Grammar School, studirao je matematiku i kemiju na Exeter koledžu pri Oxfordu, prije nego što je služio kao pilot u Royal Air Force za vrijeme drugog svjetskog rata. 1948. se preselio u New York kako bi radio za IBM kao matematički programer. 1953., nakon što ga je ražestio senator Joseph McCarthy, preselio se u Ottawu, Kanada. Desetljeće kasnije, vraća se u SAD gdje je steće doktorat iz računarstva na Sveučilištu Michigan u Ann Arboru. Dvije godine kasnije se preselio u San Jose, California kako bi radio u IBM-ovom istraživačkom centru Almaden Research Center.

1960-ih i 1970-ih radio je na svojim teorijama slaganja podataka, izdajući papir A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks 1970., nakon internog IBM papira godinu dana ranije. Na veliko razočarenje, IBM se pokazao sporim za iskorištenje njegovih prijedloga sve dok ih nisu počeli ostvarivati rivali.

U početku je IBM odbio implementirati relacijski model kako bi očuvao prihode od IMS/DB. Codd je tad pokazao IBM-ovim mušterijama potencijale ostvarenja svojeg modela, a oni kao rezultat toga vrše pritisak na IBM. IBM je uključio u svoj Future System projekt System R potprojekt, ali na čelo njega je postavio razvijatelje koji nisu bili u potpunosti upoznati sa Coddovim idejama, i stoga su izolirali sam tim od Codda. Kao rezultat, nisu koristili Coddov Alpha jezik već su stvorili nerelacijski, SEQUEL. Čak i tad, SEQUEL je bio toliko superiorniji predrelacijskim sustavima, da je bio kopiran, na osnovu papira predstavljenog na konferencijama prije samog puštanja u prodaju, od strane Larryja Ellisona, u njegovom Oracle DBMS, a koji je ustvari bio pušten u prodaju prije SQL/DS. Zbog dotad već vlasničkog statusa izvornog naziva, SEQUEL je preimenovan u SQL.

Nastavio je razvijati i proširivati svoj relacijski model, ponekad u suradnji sa Chrisom Dateom. Jedna od normaliziranih formi, Boyce-Coddova normalna forma, je imenovana po Coddu. Kako je relacijski model počeo biti u modi ranih 1980-ih, Codd je vojevao gdjekad grube bitke kako bi spriječio zlouporabu naziva od strane prodavača baza podataka koji su samo staru tehnologiju okrstili relacijskom. Kao rezultat ove kampanje, objavljuje 12 pravila a koja definiraju točno ono što sačinjava relacijsku bazu podataka. Njegova se kampanja proširila sve do SQL jezika, kojeg je smatrao krajnje netočnom implementacijom teorije. Ovo je učinilo njegovu trenutnu poziciju u IBM-u znatno nezgodnom, te ju je stoga napustio kako bi osnovao vlastitu tvrtku za konzultiranje, sa Chrisom Dateom i drugima.

Skovao je naziv OLAP i napisao dvanaest zakona online analitičkog procesiranja, iako oni nikad nisu istinski prihvaćeni nakon što je na vidjelo iznešeno da je rad sponzorirao prodavač programske podrške. Također je proširio ideje u relacijskom modelu kako bi pokrio problem dizajn baza podataka u svojem RM/T. Codd je također doprinjeo u području staničnih automata.

Dobio je Turingovu nagradu 1981. i 1994. je postao Fellow of the Association for Computing Machinery[1] .

Edgar F. Codd je umro od srčanog udara u svom domu na otocima Williams, Florida, u 79. godini života, na petak 18. travnja 2003.[1]

2004. je SIGMOD preimenovao svoju najvišu nagradu, SIGMOD Innovations Award, u njegovu čast.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Codd, E.F. (1990). The Relational Model for Database Management, Version 2, Addison Wesley Publishing Company. ISBN 0-201-14192-2
  • Date, C.J. (2000). The Database Relational Model: A Retrospective Review and Analysis: A Historical Account and Assessment of E. F. Codd's Contribution to the Field of Database Technology, Addison Wesley Longman. ISBN 0-201-61294-1

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. "ACM Fellows" pristupljeno 8 Travanj 2007