Eduard I. Stariji

Izvor: Wikipedija
Eduard I. Stariji
Edvard
Eduard na obiteljskom stablu
kralj Anglosasa
Supruga Ecgwynna
Elfled
Edgiva Kentska
Djeca Ethelstan Sjajni
Eadgifu
Edita Engleska
Edmund I. Veličanstveni
Otac Alfred Veliki
Majka Ealswitha
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Eduard I. Stariji

Eduard I. Stariji (eng. Edward the Elder, staroengleski Ēadweard se Ieldra) bio je engleski kralj, rođen između 874. i 877. godine, a umro je 17. srpnja 924. godine.

Na skoro svima osim na dvjema svojim poveljama Eduard nosi naslov "kralj Anglosasa" (Anglorum Saxonum rex).[1] Bio je drugi kralj Anglosasa koji je nosio taj naslov; tvorac je njegov otac.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Eduard bijaše sin kralja Alfreda Velikog od kojeg je preuzeo krunu nakon njegove smrti 899. godine. Dvor mu je bio u Winchesteru koji je prije toga bio glavni grad Wessexa. Osvojio je istočni Midlands i Istočnu Angliju od Danaca 917., a 918. je postao vladar Mercije do smrti sestre Aethelflaed.

Za vrijeme svoje vladavine, zajedno sa svojom sestrom Aethlflaed, gospodaricom Mercije, vojnim pobjedama teritorijalno zaokružio engleski teritorij porazivši Dance u dijelovima Mercije i Northumbrije koji su bili pod njihovom vlašću. Nakon smrti sestre ujedinio teritorije Wessexa i Mercije pod svojom vlašću. Godine 920. vladari Škotske, Yorka, engleske Northumbrije te Briti iz Strathclydea izjavili su da prihvaćaju Edvardovu vlast.

Upamćen je kao sposoban vojskovođa koji je teritorijalno ojačao Englesku te stvorio temelje koji su njegovim nasljednicima omogućili daljnju vojnu i teritorijalnu ekspanziju. Poginuo je godine 924. godine vodeći vojsku u suzbijanju unutarnje pobune u Merciji. Naslijedio ga je sin Ethelstan.

Bio je jednim od engleskih kraljeva koji se krunio na krunidbenom kamenu iz Kingstona.

Supruge[uredi | uredi kôd]

Eduardove supruge:

Izvori[uredi | uredi kôd]