Edward Norton

Izvor: Wikipedija
Edward Norton
Edward Norton
Rodno ime Edward Harrison Norton
Rođenje 18. kolovoza 1969., Boston, Massachusetts, SAD
Godine rada 1994. -
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Edward Harrison Norton (Boston, 18. kolovoza 1969.) američki je filmski glumac i redatelj, dobitnik Zlatnoga globusa te dviju nominacija za prestižnu nagradu Oscar. Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima Iskonski strah, Generacija X i Klub boraca.

Rana mladost[uredi | uredi kôd]

Edward Norton je rođen u Bostonu (Massachusetts), a odrastao u Columbiji (Maryland). Njegova majka Robin, učiteljica engleskoga jezika, umrla je 1997. od tumora na mozgu, a otac Edward James bio je državni tužitelj za vrijeme predsjednika Cartera. Majčin otac, James W. Rouse, kao građevinski inženjer sudjelovao je u dizajniranju samoga grada Columbije te nekoliko građevina u Bostonu, Baltimoreu i Norfolku.

Američki glumac ima mlađu braću: sestru Molly i brata Jamesa. Zajedno s Jamesom je od 1981. do 1985. godine pohađao glumački kamp Pasquaney u Hebron New Hampshireu. Godine 1984. osvojio je tzv. glumački kup, a kasnije se vratio u kamp kao kazališni redatelj.

Pohađao je sveučilište Yale, gdje je stekao, osim glumačkog, i iskustvo u kazališnoj produkciji. Diplomirao je povijest 1991. godine, a zatim se zaposlio u djedovoj građevinskoj tvrtki Enterprise Foundation u japanskoj Osaki.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Preselivši se u New York, Norton započinje glumačku karijeru u Off-Broadway kazalištu. Tamo zapažen dobiva svoje prve filmske uloge, uglavnom mračnih i grotesknih likova. Veliki proboj ostvaruje 1996. ulogom Aarona Stamplera u filmu Iskonski strah. U glavnoj se ulozi našao Richard Gere, a Norton je, nakon što je Leonardo DiCaprio odbio ulogu, prošao na audiciji između 2000 prijavljenih kandidata. Tada 27-godišnji Norton za prikaz poremećenoga mladića optuženog da je počinio teško ubojstvo osvaja Zlatni globus te nominaciju za Oscara u kategoriji najboljega sporednog glumca. Ubrzo su filmske ponude počele pljuštati sa svih strana. Iste je godine zaigrao u filmovima Svi kažu volim te Woodyja Allena te Narod protiv Larryja Flinta.

Za ulogu neonacista u Generaciji X iz 1998. godine morao je pravilnom vježbom i prehranom dobiti čak 15 kilograma u mišićima, no nije ih zadržao nakon završetka snimanja. Ta mu je uloga priskrbila nominaciju za Oscara za najboljega glumca. Iste godine snimio je i film o pokeraškom maheru pod nazivom Kockari, u kojemu glumi s Mattom Damonom, a u maloj se ulozi pojavljuje i naš Goran Višnjić.

Osim uloge skinheada u Generaciji X, Nortonova najpoznatija uloga svakako je ona u Klubu boraca iz 1999. Film je adaptacija vrlo cijenjenoga istoimena romana Chucka Palahniuka, a majstorski ga je režirao David Fincher (Alien 3, Igra, Sedam, Zodiac). U njemu Nortonu glumačko društvo prave Brad Pitt i Helena Bonham Carter.

Nedugo nakon terorističkoga napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku Edward Norton snima 25. sat redatelja Spikea Leeja. U njemu pratimo posljednji dan na slobodi osuđenoga dilera drogom. Cijeli je film u ozračju 11. rujna, a jedan od glavnih likova živi u skupocjenome njujorškom stanu s pogledom na zgarište (američki naziv: Ground Zero). Filmska kritika ga je dobro prihvatila.

U Kraljevstvu nebeskom, također visoko ocijenjenom po mišljenju struke, tumači gubavoga kralja u Jeruzalemu, a 2006. godine nastupa u ulozi mađioničara u nezavisnome filmu Iluzionist, koji je premijeru doživio na Filmskome festivalu Sundance.

Redateljski debi ostvaruje 2000. godine filmom Vjeruj u ljubav, u kojemu je i producent i jedan od glavnih glumaca. Radio je kao producent i na filmovima 25. sat, Down in the valley, Oslikani veo, Pride and glory te Motherless Brooklyn (u kojemu je i redatelj i scenarist). Godine 2008. pojavljuje se u ulozi Brucea Bannera, odnosno u nastavku o zelenome superjunaku Hulku, u čijoj se ekranizaciji našao i u ulozi scenarista.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Edward Norton ima dozvolu privatnoga pilota, o čemu je razgovarao s Davidom Lettermanom u njegovoj emisiji The Late Show with David Letterman.

Poznat je i po društvenom aktivizmu: sudjeluje na projektima zaštite okoliša putem obnovljivih izvora energije te ulaže novac u poboljšanje životnoga standarda zajednica s malim prihodima.

Što se ljubavnoga života tiče, od 1996. do 1999. je hodao s kontroverznom pjevačicom Courtney Love, suprugom pokojnoga Kurta Cobaina, a zatim do 2003. godine s Meksikankom Salmom Hayek. S obje se zaručio, ali i prekinuo zaruke. Trenutačno je u vezi s producenticom Shaunom Robertson.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Glumac[uredi | uredi kôd]

Godina Naslov Uloga Bilješke
1996. Iskonski strah Aaron Stampler
Narod protiv Larryja Flynta Alan Isaacman
Svi kažu Volim te Holden Spence
1998. Kockari Lester 'Worm' Murphy
Generacija X Derek Vinyard
1999. Klub boraca Pripovjedač
2000. Vjeruj u ljubav Otac Brian Finn Redatelj i producent
2001. Tko je kome smjestio? Jack Teller
2002. Smrt Smoochyju Sheldon Mopes/Smoochy the Rhino
Frida Nelson Rockefeller nepotpisan
Crveni zmaj Will Graham
25. sat Monty Brogan Producent
2003. Dobar posao u Italiji Steve Frazelli
2004. National Geographic's Strange Days on Planet Earth Domaćin
2005. U dolini Harlan Producent
Kraljevstvo nebesko Baldwin IV. nepotpisan
2006. Iluzionist Eisenheim
Oslikani veo Walter Fane Producent
2008. Nevjerojatni Hulk Bruce Banner / Hulk Scenarist
Bustin Down The Door Pripovjedač dokumentarac
Ponos i slava Ray Tierney producent

Redatelj[uredi | uredi kôd]

Godina Naslov
2000. Vjeruj u ljubav

Producent[uredi | uredi kôd]

Godina Naslov
2000. Vjeruj u ljubav
2006. U dolini
Oslikani veo
2008. Ponos i slava

Priznanja[uredi | uredi kôd]

Osvojene nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Nagrade Kruga filmskih kritičara Kansas Cityja
  • Nagrade Sant Jordi
    • 2004. - osvojio nagradu za najboljega stranog glumca (Mejor Actor Extranjero) za 25. sat
  • Nagrade Satellite

Nominacije[uredi | uredi kôd]

  • Nagrade Blockbuster Entertainment
    • 2000. - nominiran u kategoriji najboljeg akcijskog para za film Klub boraca (zajedno s Bradom Pittom)
  • Nagrade Udruženja filmskih kritičara Chicaga
  • Nagrade Independent Spirit
  • Nagrade Satellite
    • 2005. - nominiran za najboljega sporednog glumca u drami za Kraljevstvo nebesko (nagrada Satellite)
    • 2003. - nominiran za najboljega glumca u drami za 25. sat (nagrada Golden Satellite)
    • 2001. - nominiran za najboljega glumca u komediji ili mjuziklu za Vjeruj u ljubav (Golden Satellite)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]