Egon Schiele

Izvor: Wikipedija
Egon Schiele
ekspresionizam
Egon Schiele
Egon Schiele 1914. Fotografija Antona Jozefa Trčke.
Rođenje 12. lipnja 1890.
Tulln na Dunavu, Austro-Ugarska
Smrt 31. listopada 1918.
Beč
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Akademie der Bildenden Künste
Utjecao Timothy Blair Frye
Utjecali Gustav Klimt, Oskar Kokoschka
Poznata djela Agonija, Portret Heinricha i Otta Bencha, Kardinal i opatica
Portal o životopisima

Egon Schiele (Tulln na Dunavu, Austrija, 12. lipnja 1890.Beč, 31. listopada 1918.), austrijski crtač i slikar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Po završetku osnovne škole upisao je 1906. godine slikarstvo i crtanje na Akademiji lijepih umjetnosti u Beču, ali se ubrzo razočarao njenim konzervativizmom. Susreće slikara Gustava Klimta, koji nadalje utječe na njegov rad i život. Schiele napušta Akademiju 1909. godine i osniva Novu umjetničku grupu s drugim nezadovoljnim studentima.

Slikao je uglavnom u maniru secesije, pod Klimtovim uticajem. Sudjeluje na secesijskim izložbama tijekom sljedećih godina (1909. Kunstschau, Beč; 1911. i kasnije, München). Već oko 1910. slika portrete i pejzaže i u ekspresionističkom maniru i postaje tražen slikar, s odgovarajućom zaradom. Tome je doprinijelo prijateljstvo s likovnim kritičarem Arthurom Roesslerom i kolekcionarem Heinrichom Beneschom. Godine 1911. napušta Beč i živi u malim selima u Češkoj i Austriji sa sedamnaestogodišnjom ljubavnicom Walburgom Neuzil Wally. Vodi nekonformistički način života, pa ga iz prvog sela protjeruju, a u drugom uhićuju 1912. godine zbog zavođenja maloljetnice. Prilikom pretresa studija nađen je veliki broj erotskih crteža i slika. Sud ga ne osuđuje zbog zavođenja, nego zbog pornografije koja je bila dostupna djeci. Osuđen je na 24 dana zatvora, koje je izdržao. Nastavio je izlagati sa svojom Novom umjetničkom grupom: u Pragu 1910. i Budimpešti 1912. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je u Münchenu 1913. godine, a sljedeću u Parizu 1914. godine. Godine 1915. godine oženio se je susjedom Edith Harms, koja je potekla iz srednjeg staleža. Iste godine mobiliziran je u austrijsku vojsku, ali je nastavio slikati brzim tempom. Veliku slavu doživio je na 49. izložbi secesije u Beču 1918. godine: prihvaćeno mu je pedeset radova i izloženo u glavnom hodniku. Cijene njegovih slika ponovo su porasle.

Umro je 31. listopada 1918. godine od španjolske gripe. Samo tri dana ranije umrla je i Edith od iste bolesti. Wally Neuzil, njegova višegodišnja muza koja ga je napustila kad se odlučio vjenčati s Edith, služi kao medicinska sestra u Dalmaciji te umire od šarlaha u Sinju 1917.[1]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Egon Schiele

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Djevojka s portreta od 20 milijuna dolara leži u sinjskom grobu. Slobodna Dalmacija. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. listopada 2020. Pristupljeno 6. listopada 2020. |first= nedostaje |last= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Egon Schiele koji govori o likovnom umjetniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.