Ekstrakcija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ekstrakcija je ravnotežno odvajanje jedne sastavnice ili više njih iz krute ili kapljevite smjese (ishodišna smjesa), s pomoću drugoga otapala (ekstraktant), koje se s otapalom ishodišne smjese ne miješa ili se ograničeno miješa, a ostale sastavnice nisu topljive ili su manje topljive u njemu. Intenzivnim miješanjem ishodišne smjese i drugoga otapala preko što veće razdjelne površine i što dulje vrijeme, te uzastopnim ponavljanjem postupka s manjim količinama drugoga otapala, pospješuje se otapanje i povećava količina ključne sastavnice u otapalu. Ekstrakcijom se ne dobiva čista sastavnica, nego dvije nove smjese, tj. otopina iz koje se sastavnica odvaja (rafinat) i otopina obogaćena sastavnicom koja se odvaja (ekstrakt).
Iz njih je lakše izdvojiti ključnu sastavnicu nekim drugim postupkom (npr. rektifikacijom), nego iz ishodišne smjese. Primjenjuje se u laboratorijima i u industriji, najviše u hidrometalurgiji, nuklearnoj tehnologiji, viotehnologiji, zaštiti okoliša i dr.. Provodi se u ekstraktorima te u kolonama s punilima ili rotacijskim elementima. Postupak može biti kontinuiran ili diskontinuiran, a ovisno o kretanju ishodišne smjese i otapala, istosmjeran ili protusmjeran.

Izvor[uredi | uredi kôd]


P chemistry.svg Nedovršeni članak Ekstrakcija koji govori o kemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Ekstakcija- je metoda koja se koristi u kemijskoj analizi i temelji se na razdiobi tvari dvaju otapala koji se ne miješaju - uspjeh metode ovisi o topljivosti tvari u različitim otapalima. Pripravi uzorka u otapalu , uspostavimo maksimalnu topljivost između dviju faza , zatim dodamo nemiješajuće otapalo da dobijemo dvofazni sustav. Pomiješamo i faze se razdvoje. Dvofazni suastav se sastoji od dviju faza: jedna je vodena , a druga je organska. Organske faze najčešće su benzen,kloroform,toluen (ne koriste se metanol,etanol,aceton jer se miješaju sa vodom).Na učinkovitost ekstrakcij utječe razdioba analita između tih dviju faza. Višestruka ekstrakcija je učinkovitija od jednostruke ekstrakcije. Najčešće se rabi ekstrakcija metalnih iona iz vodene otopine u organsko otapalo. Loša strana ovog postupka je što se kao organsko otapalo najčešće koriste tvari koje su otrovne pa je prije ekstrakcije potrebno educirati analitičare kako rukovati njima.