Emma Hutchinson

Izvor: Wikipedija

Emma Hutchinson (1820.1906.) bila je viktorijanska lepidopteristica koja je napisala knjigu Entomologija i botanika kao zanimacija za dame iz 1879. godine i objavljena u The Entomologist's Record and Journal of Variation. Uzgajala je leptire i moljce iz jaja i svojim radom pridonijela razumijevanju životnog ciklusa Lepidoptera. Ljetni oblik vrste leptira Polygonia c-album, poznat kao zarez, u njezinu je čast nazvan hutchinsoni.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Rođena je kao Emma Sarah Gill 1820. godine, a 1847. se udala za Thomasa Hutchinsona, vikara u Grantsfieldu kraj Kimboltona, i veći dio svog života provela u Herefordshireu. Njezino zanimanje za leptire i moljce započelo je kad je njezin mladi sin uhvatio moljca Ourapteryx sambucaria.[1]:str. 160.

Znanstvena praksa[uredi | uredi kôd]

Hutchinson je velik dio svog života posvetila proučavanju leptira i moljaca, reda kukaca Lepidoptera. Za života je postala poznata po svojim vještinama u uzgoju leptira i moljaca iz jaja. Uzgajala je vratu Eupithecia insigniata 31 godinu. Njezin je rad pridonio boljem razumijevanju životnog ciklusa lepidoptera. Dopisivala se s poznatim entomolozima kao što su Edward Newman, Henry Doubleday, William Buckler i Henry Tibbats Stainton.[1]:str. 160.

U viktorijansko doba, entomologija je bila u modi i prirodoslovna društva bila su dobro posjećena. Hutchinsonova knjiga Entomologija i botanika kao zanimacije za dame iz 1879. godine postala je popularna znanstvena publikacija. U njemu je poticala žene da proučavaju leptire umjesto da ih samo skupljaju.[2]

Godine 1881. njezino pismo o mogućem propadanju vrsta leptira Polygonia c-album, poznatog kao zarez, objavljeno je u The Entomologist's Record and Journal of Variation. Hutchinson je proučavala navike zareza 50 godina[1]:str. 160. i iznijela tezu da je njegov pad u Kentu posljedica izgaranja loze hmelja nakon berbe, uništavajući ličinke i kukuljice. Hutchinson je sudjelovala u naporima za ponovnim uvođenjem zareza u dijelove Engleske, uključujući Surrey, prikupljanjem ličinki i kukuljica zarez u Herefordshireu i uvođenjem u divljinu drugdje. No Hutchinson je bila uvjerena da su te napore ometali prirodoslovci koji su sakupljali odrasle leptire kao primjerke za svoje kolekcije.[1]:str. 161.

Ostavština[uredi | uredi kôd]

Godine 1937. njezina zbirka od 20 000 leptira i moljaca bila je izložena u Prirodoslovnom muzeju. Njezine bilježnice čuvaju se u knjižnici terenskog kluba "Herford Woolhope Naturalists' Field Club".[1]:str. 161.

Ljetni oblik vrste leptira Polygonia c-album, poznat kao zarez, u njezinu je čast nazvan hutchinsoni.[1]:str. 160.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f The Aurelian Legacy: British Butterflies and Their Collectors. University of California Press. 2000
  2. Sophie Waring. 2000. Margaret Fountaine: A Lepidopterist Remembered. Notes and Records of the Royal Society of London. 69 (1): 60