Emu

Izvor: Wikipedija
Emu
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Struthioniformes
Porodica: Casuariidae
Rod: Dromaius
Vrsta: D. novaehollandiae
Dvojno ime
Dromaius novaehollandiae
(Latham, 1790)[1]
Raspon
Rasprostranjenost emua
Rasprostranjenost emua
Podvrste
D. novaehollandiae novaehollandiae (Latham, 1790)[2]

D. novaehollandiae woodwardi
D. novaehollandiae rothschildi
D. novaehollandiae diemenensis
(Le Souef, 1907)[2]

Sinonimi
Dromiceius novaehollandiae
Jaje emua (lat. Dromaius novaehollandiae)

Emu (lat. Dromaius novaehollandiae) je druga po veličini suvremena ptica. Uz klokana se nalazi na grbu Australije.

Opis[uredi | uredi kôd]

Vrat i noge su dugi, ali krila su sićušna: samo 20 cm duga. Mladunci imaju uzdužne crne, smeđe i krem šare da bi se prikrili u grmlju i travi. Imaju dvostruko perje, od kojeg je drugo iste dužine kao i prvo. Nakon mitarenja ove ptice su tamne, ali kako pigmenti koji daju smeđu boju blijede na suncu, postaju svjetlije.

Hrani se dijelovima biljaka u kojima su koncentrirane hranjive tvari: sjemenje, plodovi, cvijeće, mladi izdanci. Brzo se razmnožavaju i rastu.

Ženke nesu 9-20 jaja u travnju, svibnju i lipnju. Jaja koja su tek snesena su tamnozelena, ali tijekom inkubacije tamne i postanu skoro crna.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Naseljava Australiju. Stanište su mu sva područja osim prašuma i goleti; rijetko ga se može vidjeti u pustinjama i na krajnjem sjeveru.

Odnos s čovjekom[uredi | uredi kôd]

Do pred kraj 18. st. bilo je nekoliko vrsta i podvrsta emua. Patuljasti emui s Kraljevskog otoka i Otoka klokana, kao i podvrste iz Tasmanije su bile istrebljene nakon dolaska europljana. Australska vlada je 1932. pokušala odstrijeliti emue postrojbama s automatskim puškama. Ptice su bile izuzetno vješte u izbjegavanju metaka pa "rat protiv emua" nije uspio.

Jedini je živi predstavnik roda Dromaius.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi emu
Wikivrste imaju podatke o taksonu emuu

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Davies, S.J.J.F. 2003. Hutchins, Michael (ur.). Grzimek's Animal Life Encyclopedia, volume 8, Birds I Tinamous and Ratites to Hoatzins, Emus. 8 Birds I Tinamous and Ratites to Hoatzins 2 izdanje. Gale Group. Farmington Hills, MI. str. 83–87. ISBN 0 7876 5784 0
  2. a b * Brands, Sheila. 14. kolovoza 2008. Systema Naturae 2000 / Classification, Dromaius novaehollandiae. Project: The Taxonomicon. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. svibnja 2009. Pristupljeno 4. veljače 2009.