Ensifera (podred)

Izvor: Wikipedija
Ensifera
Ensifera
Sistematika
Carstvo:Animalia
Podcarstvo:Eumetazoa
Divizija:Bilateria
Poddivizija:Protostomia
Koljeno:Arthropoda
Potkoljeno:Pterygota
Razred:Insecta
Podrazred:Pterygota
Infrarazred:Polyneoptera
Red:Orthoptera
Podred:Ensifera
Natporodica

Ensifera, podred kukaca u redu ravnokrilaca (Orthoptera) koji obuhvaća one zrikavce koji imaju ticala (antene) dulje od polovine tijela. Ovom podredu pripadaju poznate natporodice Tettigonoidea i Grylloidea, a i neke izumrle podredove i porodice.

Poznata osobina ravnokrilaca je stridulacija, proizvodnja zvuka koja se upotrebljava u obrambene i teritorijalne svrhe, ali je najpoznatija kao njihov zov na parenje, a proizvode je mužjaci.

Slušni organi kod ensifrera nalze se na tibijama prednjih nogu, dok se za razliku kod Caelifera, nalaze na prvom abdominalnom segmentu. Svi pripadnici u redu ravnokrilaca, znači i kod ensifera i caelifera postoji aparat za grickanje, i većina njih su biljojedi, a tek rijetke vrste se hrane drugim kukcima. Stražnje noge su im dugačke što im omogućuje da se kreću u skokovima.

Klasifikacija[uredi | uredi kôd]

Podredovi Ensifera i Caelifera zajedno čine red Orthoptera. U en. jeziku ensifera se nazivaju dugoticalni skakavci (long-horned grasshoppers) a Caelifera kratkoticalni skakavci (short-horned grasshoppers)

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ensifera (podred)
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ensifera