Enteritis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Enteritis je infekcija, koju uzrokuju bakterije iz roda Campylobacter.

Enteritis koji nalikuje na salmonelozu ili šigelozu, pogađa sve dobne skupine, no izgleda da je najveća incidencija između 1. i 5. godine života. Proljev je vodenast, a ponekad i krvav. U obojenim razmazima stolice vide se leukociti. Vrućica (temperatura) je od 38 do 40 ˚C [100 do 104 ˚F]), koja ima recidivirajući ili intermitentni tijek, jednina je konstanta sistemska infekcija Campylobacterom, iako su česti i bolovi u trbuhu i hepatosplenomegalija. Infekcija se može prezentirati i kao subakutni bakterijski endokarditis, septički artritis, meningitis ili vrućica nepoznatog uzroka.

Za dijagnozu, a napose za razlikovanje infekcije Campylobacterom od ulceroznog kolitisa, potrebna je mikrobiološka evaluacija. Campylobacter se može izolirati iz krvi i iz različitih tjelesnih tekućina upotrebom standardnih hranilišta, no izolacija iz stolice zahtijeva upotrebu selektivne podloge po Skirrowu, koja se sastoji od 7%-tnog agara od lizirane konjske krvi uz dodatak vankomicina, polimiksina B i trimetoprima.

Liječenje[uredi | uredi kôd]

Ciprofloksacin 500 mg PO, 3 puta na dan kroz 5 dana ili azitromicin 500 mg/dan PO, kroz 3 dana, eradiciraju mikroorganizme u većini slučajeva. Eritromicin 1 do 2 gr/dan PO, podijeljeno u 4 doze, također je djelotvoran u liječenju proljeva uzrokovanog Campylobacterom. Kod bolesnika s ekstraintestinalnim infekcijama, liječenje treba biti produljeno (2 do 4 tjedna), kako bi se spriječili recidivi bolesti.

Esculaap4.svg    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!