Erba-Odescalchi

Izvor: Wikipedija
Kneževski grb obitelji Odescalchi.

Erba-Odescalchi i Odescalchi ogranci su talijanskih plemićkih obitelji nastalih spajanjem obitelji Erba i Odescalchi. Obitelj Odescalchi bila je, od izbora Benedetta Odescalchija za papu Inocenta XI. 1676. godine, pripadnicima najviše rimske aristokracije.

Obitelj Odescalchi[uredi | uredi kôd]

Obitelj Odescalchi bili su poduzetnici iz nižeg plemstva Como.[1] Njihova obiteljska linija seže do Giorgia Odescalchija iz Coma, rođenog oko 1290. godine.

Pietro Giorgio Odescalchi bio je biskup Alessandrije (1598.–1610.), a zatim biskup Vigevana (1610.–1620.).[2]

Godine 1619. Benedettov brat i tri ujaka osnovali su banku u Genovi, koja je prerasla u uspješan posao zajma novca. Nakon što je završio studij gramatike i pisma, 15-godišnji Benedetto preselio se u Genovu kako bi sudjelovao u obiteljskom poslu kao šegrt. Obitelj je uspostavila unosne financijske transakcije s klijentima u velikim talijanskim i europskim gradovima, kao što su Nürnberg, Milano, Kraków i Rim.

Benedetto Odescalchi vladao je kao papa Inocent XI. od 1676. do 1689. Njegov nećak po muškoj liniji Livio Odescalchi dobio je od svog strica vojvodstvo Ceri. Nakon sudjelovanja u bici za Beč 1683., dobio je Vojvodstvo Srijem (oko Iločkog dvorca) i dostojanstvo princa Svetog Rimskog Carstva od Leopolda I.. Također je ovim posjedima pridružio vojvodstvo Bracciano od obitelji Orsini. Livio Odescalchi umro je 1713. bez nasljednika po muškoj liniji i sve te titule i imanja otišli su njegovom rođaku Baldassareu Erbi Odescalchiju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Williams, George. 1988. Papal Genealogy: The Families and Descendants of the Popes. McFarland & Company Inc.. Jefferson, North Carolina. str. 120–121. ISBN 0-7864-2071-5
  2. Giovanni Maria Ferraria. 1682. Vita del venerabile seruo di dio m.or Pietro Giorgio Odescalchi vescouo prima d'Alessandria, e poi di Vigeuano (talijanski). nella stampa vescouale per Camillo Corrada. Vigevano.