Eric Idle

Izvor: Wikipedija
Eric Idle
Eric Idle
Rođenje 29. ožujka 1943., South Shields, County Durham
Godine rada 1966. - danas
Supruga Tania Kosevich
http://pythonline.com/plugs/idle/
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Eric Idle (29. ožujka 1943.), britanski komičar, glumac i pisac, član nekadašnje komičarske grupe Monty Python.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost[uredi | uredi kôd]

Idle je rođen u gradu South Shields (okrug Tyne and Wear u sjevernoj Engleskoj). Otac mu je bio pilot u Royal Air Force, a ubrzo nakon rata je poginuo u prometnoj nesreći. Majka ga je sama odgajala, a u dobi od sedam godina upisala ga je u internat Royal Wolverhampton koji je u to doba bio škola za djecu pokojnih vojnika održavana dobrovoljnim prihodima. U knjizi The Pythons' Autobiography By The Pythons Idle je svoj boravak tamo opisao kao odrastanje u gruboj i neugodnoj okolini. Bio je odličan učenik i uspio je upisati Cambridge.

Na Cambridgeu je pohađao Pembroke College gdje je studirao engleski. Bio je član, a jedno vrijeme i predsjednik, studentskog kazališnog kluba Footlights. U klubu su također bili John Cleese i Graham Chapman, budući članovi Monty Pythona. Prije Letećeg cirkusa, Idle je radio na humorističnoj seriji Do Not Adjust Your Set zajedno s Terryjem Jonesom i Michealom Palinom.

Monty Python[uredi | uredi kôd]

Za razliku od ostalih članova, koji su uglavnom pisali u paru (Cleese – Chapman; Palin - Jones), Idle je uglavnom radio sam. Uz skečeve, posebno se isticao pisanjem pjesma; neke o najpoznatijih pjesma su The Philosophers' Song, Galaxy Song (iz filma Smisao života Montyja Pythona ) i popularna Always Look on the Bright Side of Life (iz filma Brianov život). Bio je i urednik raznih knjiga o grupi.

Nakon Pythona[uredi | uredi kôd]

Sredinom sedamdesetih kad je grupa prestala raditi na Letećem cirkusu, Idle je kao i drugi članovi počeo samostalnu karijeru. Prvi značajniji projekt bio mu je kreiranje benda The Rutles, parodije Beatlesa, zajedno s Neilom Innesom, suradnikom Monty Pythona. O bendu su snimili lažni dokumentarac All You Need is Cash.

Sudjelovao je u još u raznim projektima, različito uspješnima kod publike i kritike. Film Burn Hollywood Burn u kojemu je igrao glavnu ulogu dobio je izuzetno loše kritike i pet Zlatnih malina. S autorima South Parka radio je na njihovom prvom filmu South Park: Bigger, Longer and Uncut; pojavio se i u Simpsonima (kao jedini član Monty Pythona), glumio je u američkoj humorističnoj seriji Suddenly Susan. Napisao je nekoliko knjiga, a nastavio je pisati i izvoditi pjesme. 2005. napravio je uspješni kazališni mjuzikl Monty Python's Spamalot baziran na filmu Monty Python i Sveti Gral.

Knjige[uredi | uredi kôd]

Filmovi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]