Erich Tülff von Tschepe und Weidenbach

Izvor: Wikipedija
Erich Tülff von Tschepe und Weidenbach
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. siječnja 1854.
Mjesto rođenja Breslau, Pruska
Datum smrti 2. veljače 1934.
Mjesto smrti Ober Langenöls, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Erich Franz Theodor Tülff von
Tschepe und Weidenbach
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1872.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao VIII. korpus
Vojni guverner Vlaške

Erich Franz Theodor Tülff von Tschepe und Weidenbach (Breslau, 28. siječnja 1854.Ober Langenöls, 2. veljače 1934.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je VIII. korpusom na Zapadnom bojištu, te obnašao dužnost vojnog guvernera Vlaške.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Erich Tülff rođen je 28. siječnja 1854. u Breslauu. U prusku vojsku stupio je u listopadu 1872. služeći u 4. donjošleskoj pješačkoj pukovniji u Breslauu. Tijekom službe u navedenoj pukovniji u ožujku 1884. unaprijeđen je u čin poručnika, te je od travnja 1887. služio u stožeru predmetne pukovnije. U ožujku 1889. promaknut je u čin satnika, te raspoređen na službu u Glavni stožer gdje se nalazi do ožujka 1892. kada postaje zapovjednikom satnije u 1. donjošleskoj pješačkoj pukovniji "Graf von Kirchbach" u Posenu. U veljači 1894. ponovno služi u Glavnom stožeru, da bi u svibnju te iste godine bio premješten na službu u stožer 7. pješačke divizije u Magdeburg. U listopadu je promaknut u čin bojnika, nakon čega od 1896. služi u Glavnom stožeru i Carskim željeznicama u Alzasu i Loreni. Od srpnja 1898. služi u 4. badenskoj pješačkoj pukovniji "Prinz Wilhelm" gdje zapovijeda bojnom, nakon čega je u travnju 1901. unaprijeđen u čin potpukovnika, te imenovan načelnikom stožera XVI. korpusa sa sjedištem u Metzu.

U travnju 1903. promaknut je u čin pukovnika, da bi u veljači iduće, 1904. godine, bio imenovan zapovjednikom 166. pješačke pukovnije smještene u Hanauu. Navedenom pukovnijom zapovijeda do listopada 1907. kada postaje zapovjednikom 10. pješačke brigade u Frankfurtu na Odri. U međuvremenu je, u rujnu 1907., promaknut u čin general bojnika. Nakon toga zapovijeda 12. pješačkom divizijom, da bi u siječnju 1911. bio unaprijeđen u čin general poručnika, te imenovan zapovjednikom VIII. korpusa sa sjedištem u Koblenzu. U lipnju 1913. na 25-godišnjicu krunidbe cara Wilhelma prima plemićku titulu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata VIII. korpus kojim je zapovijedao Tülff nalazio se u sastavu 4. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao vojvoda Albrecht. Zapovijedajući VIII. korpusom Tülff sudjeluje u početnim borbama kod Neufchateaua, nakon čega je promaknut u čin generala pješaštva. Nakon toga sudjeluje u Prvoj bitci na Marni, da bi potom u listopadu 1914. stavljen na raspolaganje. Ponovno je reaktiviran u rujnu 1916. kada je imenovan vojnim guvernerom Vlaške. Navedenu dužnost obnašao je sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Tülff se umirovio. Preminuo je 2. veljače 1934. godine u 81. godini života u Ober Langenölsu (danas Olszyna u Poljskoj).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Erich Tülff von Tschepe und Weidenbach na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Erich Tülff von Tschepe und Weidenbach na stranici Deutschland14-18.de