Eros Ramazzotti

Izvor: Wikipedija
Eros Ramazzotti
Ime u rodnom listuEros Luciano Walter Ramazzotti Molina
Rođen/a28. listopada 1963.
Žanr/ovisoft rock, pop
Djelatno razdoblje1982.-danas
Nagrade
Dobitnik diskografske nagrade Porin

Eros Ramazzotti (Rim, 28. listopada 1963.) talijanski je kantautor.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo i početak karijere (1963. – 1986.)[uredi | uredi kôd]

Mladost je proveo baveći se povremeno glumom i sanjajući o glazbenoj karijeri. 1981. se prijavio na natjecanje glazbenih talenata s pjesmom "Rock 80", koja mu je kasnije osigurala prvi ugovor s izdavačkom kućom. Nakon selidbe u Milano 1982. godine izlazi njegov prvi singl "Ad un amico". Dvije godine kasnije ostvaruje se Erosov veliki san nastupom na Sanremo Festivalu s pjesmom "Terra promessa". Singl je uskoro objavljen u cijeloj Europi i pretvorio je Erosa u svjetsku glazbenu zvijezdu.

Prvi veći uspjesi (1987. – 1993.)[uredi | uredi kôd]

1985. Eros ponovno dolazi na Sanremo i završava na šestom mjestu s pjesmom "Una storia importante". Pjesma je prodana u milijun kopija samo u Francuskoj i postala je novi europski hit. Pjesma je uključena i na njegov debitantski album Cuori agitati. 1986. godine izlazi Erosov drugi album pod nazivom Nuovi eroi, a iste godine Eros pobjeđuje na Sanremu s pjesmom "Adesso tu"". Već 1987. godine izlazi njegov treći album u tri godine. Album In certi momenti prodan je u tri milijuna kopija, a broj njegovih fanova raste i s izlaskom mini-albuma Musica è 1988. godine. Svjetska slava mu je bila zajamčena petim albumom In ogni senso, objavljenim 1990. godine u 15 zemalja svijeta. Nakon velike svjetske turneje godinu dana kasnije izlazi dvostruki live album Eros in concert. Album Tutte storie iz 1993. godine prodan je u 6 milijuna primjeraka i osvaja top liste cijele Europe.

Svjetska slava (1994. – 2003.)[uredi | uredi kôd]

1994. godine Eros potpisuje međunarodni izdavački ugovor s BMG-em, koji mu otvara vrata svjetskih glazbenih tržišta. 1996. godine izlazi album Dove è musica koji se prodaje u 7 milijuna kopija. Krajem godine Eros postaje po prvi puta otac i sljedećih nekoliko mjeseci ostaje uz svoju obitelj. Jedina pjesma koju objavljuje je "That’s all I need to know", suradnja s Joe Cockerom. 1997. godine izlazi njegov album nazvan najvećih hitova Eros, na kojem se nalazi i duet s Tinom Turner " Can’t stop thinking of you". Nova svjetska turneja donosi i novi album uživo 1998. godine. Dvije godine kasnije izlazi njegov novi, osmi studijski album Stilelibero. Među novim pjesamama se našao i duet s Cher "Piů che puoi". Tijekom nove turneje Eros nastupa diljem Europe, a posjećuje i Hrvatsku. U svojih 20 glazbenih godina, Eros Ramazzotti je prodao preko 30 milijuna kopija svojih albuma. U lipnju 2003. izlazi njegov deveti album koji nosi naziv 9.

Novi studijski albumi (2004.-danas)[uredi | uredi kôd]

Dvije godine kasnije, 2005. Eros izdaje svoj deseti studijski album Calma apparente Godine 2007. izlazi njegov drugi album najvećih hitova koji obuhvaća sve njegove pjesme od godine 1985. do 2007. Dvije godine kasnije, 2009. Eros izdaje svoj jedanaesti studijski album Ali e radici s kojega je izdan singl "Parla Con Me". Iste godine krenuo je na turneju Ali e radici u svrhu promoviranja istoimenog albuma. Tijekom te turneje posjetio je i Arenu Zagreb 11. listopada 2009. u kojoj je održao koncert pred 15000 obožavatelja.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi na talijanskom jeziku[uredi | uredi kôd]

Albumi na španjolskom jeziku[uredi | uredi kôd]

Izdanja na DVD-u[uredi | uredi kôd]

Singlovi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Eros Ramazzotti

Napomena: dio ovoga teksta je preuzet sa službenih stranica Otvorenog radija, uz dozvolu autora teskta. Za dozvolu vidi ovdje preuzeto 20. kolovoza 2009.