Europsko vijeće

Izvor: Wikipedija
Logo Europskog vijeća

Europsko vijeće (engleski The European Council), nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, institucija je Europske unije koja se sastoji od predsjednika država ili predsjednika vlada država članica Europske unije, predsjednika Europskog vijeća te predsjednika Europske komisije.

Europsko vijeće razvilo se iz povremenih sastanaka na vrhu (summita) predsjednika država i vlada država članica Europske ekonomske zajednice 1960-tih godina. Ovakvi sastanci postali su od 1975. godine redovita praksa dva puta godišnje na inicijativu tadašnjeg francuskog predsjednika Valéry Giscard d'Estainga (prvi se održao u Dublinu za vrijeme irskog predsjedanja Vijećem EU). Formalno je priznat 1986. godine Jedinstvenim europskim aktom (Single European Act).

Čelnici država ili vlada zemalja Europske unije sastaju se najmanje dva puta u godini (lipanj, prosinac, a po potrebi još najviše dva puta kako bi raspravljali na neformalnim sastancima o pojedinim temama) zajedno s predsjednikom Europske komisije kako bi raspravljali o pitanjima bitnim za Uniju, te dali političke poticaje za daljnje aktivnosti. To političko tijelo ima ključnu ulogu u usuglašavanju interesa i stajališta država članica.

Unutar Vijeća osobito je istaknuta uloga predsjednika Vijeća. Tu funkciju je do stupanja na snagu Lisabonskog ugovora svakih šest mjeseci obnašao predsjednik one države koja predsjedava Europskom unijom.

Vijeće može donositi pravno obvezujuće akte, a tada se smatra da ih je donijelo Vijeće EU u sastavu predsjednika država ili vlada jer samo Europsko vijeće nije formalno tijelo koje može samo donositi odluke. Ono to rijetko čini.

Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, Europsko vijeće je postalo jedno od tijela u institucionanoj strukturi Europske unije. Rotirajuće predsjedništvo zamijenjeno je funkcijom Predsjednika Vijeća EU s mandatom od dvije i pol godine. Prvi predsjednik Europskog vijeća od 1. prosinca 2009. godine obnaša Herman Van Rompuy. Danas je predsjednik Charles Michel.

Europsko vijeće ne treba miješati s Vijećem Europske unije (koje se naziva još i Vijećem ministara EU) koje je zasebno tijelo Europske unije, niti s Vijećem Europe, koje je zasebna međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu, odvojena od EU.

Sastav[uredi | uredi kôd]

      Europska pučka stranka (7)

      Progresivni savez socijalista i demokrata (7)

      Renew Europe (5)

      Europski konzervativci i reformisti (2)

      Nezavisni (6)

Država Predstavnik Grupa
Belgija Alexander De Croo Renew Europe
Bugarska Kiril Petkov Nezavisan
Češka Petr Fiala ECR
Danska Mette Frederiksen Stranka europskih socijalista
Njemačka Olaf Scholz Stranka europskih socijalista
Estonija Kaja Kallas Renew Europe
Irska Micheál Martin Renew Europe
Grčka Kyriakos Mitsotakis Europska pučka stranka
Španjolska Pedro Sánchez Stranka europskih socijalista
Francuska Emmanuel Macron Nezavisan
Hrvatska Andrej Plenković Europska pučka stranka
Italija Mario Draghi Nezavisan
Cipar Nicos Anastasiades Europska pučka stranka
Latvija Krišjānis Kariņš Europska pučka stranka
Litva Gitanas Nausėda Nezavisan
Luksemburg Xavier Bettel Renew Europe
Mađarska Viktor Orbán Nezavisan
Malta Robert Abela Stranka europskih socijalista
Nizozemska Mark Rutte Renew Europe
Austrija Karl Nehammer Europska pučka stranka
Poljska Mateusz Morawiecki ECR
Portugal António Costa Stranka europskih socijalista
Rumunjska Klaus Iohannis Europska pučka stranka
Slovenija Janez Janša Europska pučka stranka
Slovačka Eduard Heger Nezavisan
Finska Sanna Marin Stranka europskih socijalista
Švedska Magdalena Andersson Stranka europskih socijalistaVanjske poveznice[uredi | uredi kôd]