Euroskepticizam

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Protest protiv ustava EU

Euroskepticizam označava pristup europskim integracijama, zapravo prema EU, koji je suprotan centralizaciji i federalizacije Europske unije. Skepticizam se odnosi prema ustanovama, razvitku i ciljevima Europske Unije. U mnogim europskim zemljama skepticizam je vezan uz želju zadržavanja nacionalne suverenosti.

Odnosi se i na skepsu prema valuti eura.

Još oštriji stav prema integriranju u EU naziva se eurofobija ili EU-fobija.[1][2][3] Stav suprotan euroskepticizmu zove se eurooptimizam. Stupanj još veće pristranosti k europskim integracijama i znatno manje umjerenosti naziva se eurofilija (EU-manija ili EU-forija[4][5]). Najveći stupanj beskritičnog pristupa k integriranju u EU hrvatski je publicist Branimir Lukšić nazvao eurozom.[6]

Argumenti[uredi VE | uredi]

  1. Pogotovo u srednjoj i istočnoj Europi se argumentira da članstvo u Europskoj uniji prijeti nacionalnim karakteru, te nakon raspada komunizma ponovno stečenoj nacionalnoj suverenosti i dostojanstvu. U Engleskoj postoji strah od uništenja britanskog načina života.
  2. Tvrdnja, da Brüsselska birokracija usporava dinamiku rasta privrede.
  3. Strah od rasprodaje nacionalnih dobara u sklopu privredne integracije sa zapadnom europom i globalizacije.
  4. Strah u zapadnoj europi od gubitka radnih mjesta i od smanjenja blagostanja te socijalnih standarda.
  5. Strah na zapadu, da brzo proširenje prijeti sustav vrijednosti.
  6. Uočavanje deficita demokratskoga legitimiteta.

Najpoznatiji euroskeptici su bivši češki predsjednik Vaclav Klaus i bivša premijerka Velike Britanije Margaret Thatcher.

U Europskom parlamentu tvrde euroskeptične stranke okupljene u klub pod imenom "Europa slobode i demokracije"; desno krilo mekih euroskeptika je okupljeno u Europske konzervativce i reformiste (kojima pripada i britanska Konzervativna stranka, dok lijevo krilo čini Europska ujedinjena ljevica i Nordijska zelena ljevica.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Euroskepticizam