Evanđelistar (Marko Marulić)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Evanđelistar
Marko Marulic Evangelistarium.jpg
Naslovnica Evangelistariuma (Evanđelistara) iz 1571. Talijanski prijevod (Evangelistario), objavljen u Firenci u prijevodu Silvana Razzija.
Naziv izvornika Evangelistarium
Autor Marko Marulić
Država Hrvatska
Jezik latinski
Vrsta djela moralistička rasprava
Rod
(stil, žanr)
kršćanska teologija, teorija i filozofija religije
Datum (godina)
izdanja
1500.
Vrijeme (mjesto)
nastanka
Split, 1480. - 1500.

Evanđelistar (hrvatski prijevod latinskog izvornika Evangelistarium) je sustavna je moralistička rasprava u sedam knjiga, nastala u razdoblju od 1480. do 1500., tiskana šezdesetak puta. U djelu se govori o etičkim načelima i moralnim dužnostima kakva se očekuju od jednog kršćanina, a temelj su tri krjeposti: vjera, nada i ljubav. Djelo je prevedeno na hrvatski (Branimir Glavičić), talijanski (Silvano Razzi) i druge jezike. Djelo se klasificira kao kršćansko teološko i u teoriju i filozofiju religije.[1]

Prijevodi na hrvatski jezik[uredi | uredi kôd]

  • na hrvatski: Evanđelistar; preveo, komentirao i latinski tekst priredio Branimir Glavičić, Split : Književni krug, 1985., str. 784.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Evanđelistar / Marko Marulić ; <preveo, komentirao i latinski tekst priredio Branimir Glavičić>, Katalog Gradske knjižnice Marka Marulića. Pristupljeno 23. travnja 2019.


Book icon (closed) - Blue and gold.svg Nedovršeni članak Evanđelistar (Marko Marulić) koji govori o knjizi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.