General Dynamics F-16 Fighting Falcon

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s F-16 Fighting Falcon)
General Dynamics F-16 Fighting Falcon
F-16C leti iznad oblaka
Opći podatci
Tip Višenamjenski lovac
Proizvođač Lockheed Martin, General Dynamics
Probni let 2. veljače 1974.
Uveden u uporabu 17. kolovoza 1978.
Status U uporabi
Prvotni korisnik Ratno zrakoplovstvo SAD-a
Izrael
Turska
Egipat
Broj primjeraka ~4.200
Pojedinačna cijena 14,6 milijuna USD (F-16A/B)
18,8 milijuna USD (F-16C/D)
Portal:Zrakoplovstvo

F-16 Fighting Falcon je američki višenamjenski borbeni zrakoplov četvrte generacije. Njegova iznimna prilagodljivost se smatra jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu. F-16 je i najuspješniji izvozni lovac zapada, s preko 4.000 proizvedenih zrakoplova. Proizvodnja za USAF-a je završena, ali se i dalje grade novi zrakoplovi za izvoz. U početku je bio osmišljen kao laki dnevni lovac, a njegova evolucija u vrhunski borbeni zrakoplov sposoban napasti sve mete u zraku i na zemlji širokim rasponom oružja i pametnih bombi u svako doba dana i noći i u svim vremenskim uvjetima je jedna od najzanimljivijih priča o razvoju u povijest zrakoplovstva.

U srži, F-16 je lovac za blisku zračnu borbu. Bio je prvi zapadni lovac s fly by wire (FBW) sustavom upravljanja, zbog čega su ga u početku zvali 'električni mlažnjak'. Svaka nova inačica (primjerice, američke oznake Block+broj odnosila se na neke mehaničke i/ili elektronička unaprijeđenja, primjerice posljednja inačica nazvana F-16 Block 70/72 Viper uključuje i radar AESA (Active Electronically Scanned Array),odnosno snažnim računalom kontroliranu faznu rešetku čiji svaki senzor-radarski element ako "uoči objekt koji bi mogao predstavljati cilj", nastavlja sam praćenje istog pomoću računala koje samo taj radarski senzor-element usmjerava na praćenje sumnjivog objekta, bez usmjeravanja čitave antene radara, uz upozorenje na sučelju pilot-zrakoplov, gdje može usmjeriti čitav radar prema nepoznatom objektu kako bi ga što lakše i što žurnije prepoznao. S obzirom na to da se AESA radarska antena sastoji od više stotina malih radarskih modula sastavljenih od elektroničkih sklopova za odašiljanje/primanje signala -TRM (transmit/receive module), možemo reći da svaki pojedinačni modul "skenira svoj dio neba" i ako registrira nepoznati objekt, on o "pronalasku" može izvijestiti sustav i predati ga glavnom radaru u cilju dalnjeg praćenja istog. Također, iznimno veliki broj radarskih frekvencija (svaki radarski modul može se podesiti za rad na drugoj frekvenciji), a istovremeno zračenje neprijateljskog objekta na velikom broju frekvencija "zbunjuje" starije uređaje za prikaz ozračenosti zrakoplova i čini ga ranjivim i privremeno neupotrjebljivim. Od samog početka dizajniranja i izgradnje ovog aerodinamički nestabilnog zrakoplova, zbog čega mu je i ugrađen sustav FBW (Fly-By-Wire umjesto sustava sajli i kolotura s mjestimično ugrađenim aktuatorima gdje su sile otpora pilotu zbog brzine prevelike!! Kod FBW sustava računalo konstantno računa i obrađuje sve trenutne parametre leta, te "ispravlja" moguće pilotske greške, a pomicanje aerodinamičkih upravljajućih površina obavljaju elektel-hidraulički aktuatori točno onom silom kakvom je pilot pomaknuo upravljčku palicu. I taj sustav ima 4 odvojena rezervna sustava) s četiri rezervna sustava (proizvođač General Dynamics i pet uglavnom europskih država; Belgija, Danska, Nizozemska, Norveška, Turska i korisnik u SAD-u,USAF) čistokrvnog lovačkog zrakoplova (tek poslije su dodani zahtjevi za djelovanje po ciljevima na zemlji i površini,te je postao najrasprostrnjeniji američki višenamjenski zrakoplov i odličan izvozni proizvod američke vojne industrije.

U kabini pilot doslovno "leži" pod kutom od 30° što mu uvelike olakšava nositi se s G-silama (i pozitivnim i negativnim), samo sjedište u zero=zero izbacivom sjedištu ACES II DMS (Dynamic Motion Seats), svi noviji modeli F-16 i jednosjedi i dvosjedi imaju širokokutni Head-Up Display (HUD - inače "prozirni" prikaznik za borbu svih najvažnijih parametara rada zrakoplova, naoružanja, visine, horizonta, itd.) i a iznad pilotovih nogu nalaze se dva višenamjenska prikaznika u boji MFD 8"×6". Kabina ima kapljičasti pokrov čija odlika je izvrsna vidljivost u svim pravcima pilotske kabine bez bilo kakvih smetnji (okvir i sl.) u vidnom polju radi bolje preglednosti pilotova vidokruga. Upravljačka palica nalazi se na desnoj strani, a palica za dodavanje brzine i neke druge funkcije nalazi se na lijevom dijelu kabine, i obje palice dio su objedinjnog sustava HOTAS (Hands On Throttle and Stick), tj.pilot može u borbi obje ruke stalno držati na lijevoj palici kojom povećava ili smanjuje brzinu i upravlja komunikacijskom opremom, dok desnim "joystickom" upravlja zrakoplovom, naoružanjem, mamcima i sl. Svi modovi radara i drugih prikaznika mogu se aktivirati i gumbima i prekidačima na lijevoj i desnoj palici (a mogu i drugačije), zato je sustav HOTAS u trenutcima bliske borbe i donošenj brzinskih odluka (Dogfight) nezamjenjiv.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Kao višenamjenski taktički lovac, F-16 je opremljen topom 20mm M61 Vulcan u lijevom korijenu krila te s barem dva Aim-9 Sidewinder projektila kratkog dometa, po jedan na nosačima koji se nalaze na vrhu oba krila. Ispod svakog krila su tri podvjesne točke na kojima se može nositi širok raspon projektila zrak-zrak i zrak-zemlja te nenavođenih raketa i bombi, uključujući i pametne bombe. Razvijen da bude jeftina okosnica ratnog zrakoplovstva. Iako jednostavniji i lakši od svojih prethodnika, upotrebom napredne elektronike i aerodinamičkih rješenja uključujući i FBW sustav zrakoplov ima vrlo dobru pokretljivost i osobine te može letjeti i po danu i po noći.

Operativna uporaba[uredi | uredi kôd]

Tehničke karakteristike

Osnovne karakteristike

 • posada: 1
 • dužina: 14,8 m
 • raspon krila: 9,8 m
 • površina krila: 27,87 m2
 • visina: 4,8 m
 • aeroprofil: NACA 64A204

Letne karakteristike

 • najveća brzina: 2.414 km/h (preko Mach 2)
 • ekonomska brzina: 800 km/h
 • dolet: 4.220 km
  • borbeni dolet: 550 km
 • brzina penjanja: 254 m/s
 • najveća visina leta: 18.000+ m
 • specifično opterećenje krila: 430 kg/m2
 • motor: 1× F110-GE-100 turbomlazni motor s dodatnim izgaranjem