FBI

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Federal Bureau of Investigation

Grb FBI

Ustrojena: 26. srpnja 1908.
Ravnatelj: Christopher A. Wray
Zamjenik ravnatelja: David Bowdich
Proračun: oko 8,7 mlrd. US $
Zaposlenici: 35,104
Službena stranica: fbi.gov

Savezni istražni ured, poznatiji po kratici FBI (od engl. Federal Bureau of Investigation) savezna je kriminalističko-istražna i obavještajna agencija Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država. FBI trenutno ima istražnu nadležnost nad kršenjem više od 200 kategorija saveznih zakona i koja ima jurisdikciju za kazneno gonjenje prekršitelja zakona na području cijele države. Zapošljava 35,104 ljudi.

Agencija je s radom počela 1908. godine kao Ured za istrage eng. Bureau of Investigation (BOI). U takvom ustrojstvu agencija je djelovla sve do 1935. godine kada joj direktor postaje J. Edgar Hoover, koji je bio na tom mjestu duže od svih FBI direktora sve do danas. On je također zaslužan za mnoga poboljšanja i izmjene koje je unio u rad ureda, čime je od FBI-a stvorio vodeću kriminalističku agenciju u svijetu. Hoover je dao osnovati FBI Akademiju, i Kriminalističko-pravni, te servisno-informacijski sektor, koji služi kao glavna podrška svim uredima FBI-a, razmještenim po SAD-u.

U 2007. godini, proračun za agenciju je iznosio oko 6,4 milijardi dolara, uz dodatnih 495 milijuna u sklopu programa za borbu protiv terorizma i protuobavještajnih aktivnosti, internet zločina, te ostalih programa protiv kriminala.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]