FK Borac Banja Luka

Izvor: Wikipedija
FK Borac Banja Luka
Puno ime Fudbalski klub Borac Banja Luka
Nadimak Crveno plavi, Velikan iz Platonove
Osnovan 1926.
Igralište Gradski stadion Banja Luka
Kapacitet 9730[1]
Predsjednik Stojan Malbašić
Trener Vinko Marinović
Liga Premijer liga BiH
2022./23. 2.
Domaći dres
Gostujući dres
Treći dres

FK Borac je bosanskohercegovački nogometni klub iz Banje Luke, a nastupa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Borac je u svojoj povijesti 14 puta igrao i Prvu saveznu ligu Jugoslavije (najbolji plasman 4. mjesto), a najveći uspjesi ovoga kluba su osvajanje kupa maršala Tita 1988. godine, Srednjoeuropskog kupa 1992. godine, kupa Bosne i Hercegovine 2010. godine, te prvenstva Bosne i Hercegovine 2011. godine. Tradicionalna boja kluba je crveno-plava. Svoje utakmice igra na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, a najvjernija skupina navijača koja ga prati nosi naziv Lešinari.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Klub je osnovala grupa trgovačkih pomoćnika koji su se okupljali u gostionici „Putnik“ u Banjoj Luci po dogovoru iz sredine 1925. godine. Osnivačka skupština kluba održana je 4. srpnja 1926. godine. Po tome Borac spada u najstarije klubove u Bosni i Hercegovini. Razgovoru su prisustvovali: Mile i Brane Stefanović, Nikola i Mile Pucar, Branko i Božidar Ilić, Omer Isović, Rudi Hiter, Mustafa Softić, Zdravko Šerbl, Savo Novaković, Žarko Vranješević, Emil Zrelec i još nekoliko mladića, uglavnom trgovačkih pomoćnika. Mnogi od njih su s osnivanjem kluba vjerovali da će tim moći bolje i uspješnije izboriti svoja radnička prava. Mnogi suvremenici tih događanja su tvrdili da je, u neku ruku, Veselin Masleša dao ime klubu.

Wikicitati »Ako se borite, ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava zašto da vam se klub ne zove Borac!«
(Veselin Masleša)

Po tome je klub dobio svoje prvo ime Radnički sportski klub Borac. Za predsjednika RSK Borac izabran je Rudolf Rudi Hiter, potpredsjednik je bio Savo Novaković.

U sezoni 2010./11. po prvi puta su postali prvaci Bosne i Hercegovine.

Stadion[uredi | uredi kôd]


Pošto je nogomet sve više zaokupljao Banjalučane, javila se potreba i za pravim stadionom. Svečano otvorenje obavljeno je 5. rujna 1937. godine, a u „Vrbaskim novinama“ tri dana kasnije objavljen je članak pod naslovom: „U nedjelju je otvoren stadion ‘Bana Kujundžića’“, u kojem je između ostalog pisalo:

„U nedjelju je u Banjoj Luci održana rijetka sportska svečanost. U prisustvu bana Bogoljuba Kujundžića, komandanta Vrbaske divizijske oblasti, generala Milivoja Alimpića, zatim velikog broja sportista, svečano je otvoren novi sportski stadion izgrađen na bivšem igralištu Krajišnika. Kao znak zahvanosti za veliku pomoć bana Kujundžića, stadion je dobio njegovo ime. Prvu utakmicu odigrali su Hajduk (Banja Luka) i Meteor (Krupa), a poslije toga snagu su odmjerili domaći Krajišnik i slavni beogradski BSK.“[2]

Navijačka skupina - Lešinari[uredi | uredi kôd]

Lešinari na istočnoj tribini

Lešinari su navijačka skupina nogometnog kluba Borac. Smješteni su na sjevernoj tribini od 2016. Gradskog stadiona Banja Luka. Skupina je osnovana krajem 1987. a prvi put se pojavljuje njihova zastava 28. studenog 1988. na Kup utakmici s novosadskom Vojvodinom.[3] Iza tog imena stala je skupina navijača koja je na malo drugačiji, fanatičniji, način htjela pružiti potporu svom klubu. Velikoj euforiji doprinijele su izuzetno dobre igre kluba u Kupu maršala Tita 1987./88. Lešinari danas predstavljaju jednu od većih navijačkih skupina u Bosni i Hercegovini pa i šire. Imaju bliske prijateljske odnose s navijačkom skupinom Firma iz Novog Sada.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Borac u Europi[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub Borac je u europskim natjecanjima nastupio 16 puta. Ima skor od 6 pobjeda, 5 poraza i 5 neodlučenih mečeva.

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Poznati treneri[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]