FK Spartak Subotica

Izvor: Wikipedija
FK Spartak Subotica
Puno ime Fudbalski klub Spartak Subotica
Nadimak Plavi golubovi, Marinci
Osnovan 21. travnja 1945.
Igralište Gradski stadion Subotica
Kapacitet 13.000
Trener Andrej Černišov
Liga Superliga Srbije
2022/23 10.
Domaći dres
Gostujući dres

FK Spartak Subotica srbijanski je nogometni klub iz Subotice. Osnovan je 1945. Trenutačno se natječe u Superligi Srbije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ime je dobio po nadimku vođe partizana iz Subotice, Jovanu Mikiću Spartaku.

Sljednik je ŽAK-a, kluba koji je postojao u predratnom razdoblju sve do 1945. godine. Poslije rata nove su vlasti zapovijedile da klubovi više ne smiju nastupati pod starim imenima koji su bili u uporabi za vrijeme mađarske vlasti. Nakon što je raspušten ŽAK, igrači koji nisu htjeli igrati ni za jedan od klubova koji su bili tek formirani, Radnički ili Građanski, odlučili su formirati Spartak.

Ime je izabrano ovako: igrači su se skupili u kavani kod Budžinice, gdje su se okupljali poslije treninga. Vijećali su kako će se zvati klub. Upravi nisu dopustili nazočiti. Iz poštovanja prema Mikiću, dogovorili su se da klub ponese Mikićevo partizansko ime Spartak. Tako je nekoliko mjeseci po oslobođenju formiran Spartak.[1] Među suosnivačima bio je Ladislav "Lazo" Bogešić, ekonom FOSD "Jovan Mikić Spartak" od 24. prosinca 1945. godine, a koji je na prvoj godišnjoj sjednici 6. siječnja 1946. godine izabran za prvog predsjednika kluba.[2] Poslije je bio kapetanom Spartaka.[3]

Prvi sastav koji je izborio sudjelovanje u prvenstvu Jugoslavije 1946./47. bio je: Pajo Šimoković, Ivan Bogešić, Miroslav Beleslin, Lajčo Jakovetić, Janko Zvekanović, Gojko Janjić, Ilija Vorgučin, Ladislav Tumbas, Stipan "Pipko" Kopilović, Joška Takač i Josip Prčić. Trener Aleksandar Zvekan.[4]

Nosio je ime Spartak sve dok nije završila sezona 2007./08. Srpske lige Vojvodine, kad se spojio s nogometnim klubom Zlatibor Vodom koji se plasirao u Prvu ligu Srbije, drugi jakosni razred srbijanskog nogometa, čime je klub dobio današnje ime.

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Za razne poslijeratne jugoslavenske reprezentacije (A, B, olimpijska, mlada, omladinska) igrali su:[5]

Među igrače koji su poslije zaigrali za reprezentacije država sljednica bivše SFRJ, a igrali su za Spartak spada hrvatski reprezentativac Ivo Šeparović. Bivši nogometaši Spartaka su i mađarski reprezentativci Zsombor Kerekes[6] i Florián Urban.[7]

Od igrača koji nisu bili reprezentativci, a zaigrali su za poznate klubove valja spomenuti ove igrače: Béla Pálfi, Lajčo Kujundžić, Ivan Zvekanović, Stevan Ostojić, Antal Tapiska, Gustav Matković, Szilveszter Sörös, Jakov Stantić, Đorde Palatinus, Bratiša Branisavljević, Josip Bistrički, Ilija Vorgučin, Josip Prčić, Ivan Latki i Vilim Gemeri, Ištvan Pletl, József Fábri, Vladimir Ćulafić i Zoran Varvodić.

Uspjeh je u inozemstvu postigao Dezider Marton, koji je bio najbolji strijelac i igrač u Australiji. Najstariji nogometaš u Srbiji i nogometni sudac Ladislav Bogešić bio je igračem Spartaka.

Poznati treneri[uredi | uredi kôd]

Kao treneri iz redova Spartaka ponikli su Ivan Zvekanović - Janko, Zvonimir Rašić (izbornik Australije na SP 1974.), Đorđe Palatinus, Dušan Drašković i Petar Popović.

Treneri koji su vodili Spartak[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Od krpenjače do savezne lige, Politika, kolovoz 2009.
  2. (srpski) Sportski savez Subotice Sportsko društvo železničara Jovan Mikić-Spartak
  3. (srpski) Subotica.com Preminuo osnivač FK Spartak i najstariji Subotičanin, 1. ožujka 2012, Izvor: RTV City
  4. Sportski savez Subotice FK Spartak
  5. (srpski) Sportski savez grada Subotice
  6. Zsombor Kerekes na National-Football-Teams.com
  7. Florian Urban na National-Football-Teams.com

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak FK Spartak Subotica koji govori o nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.