Farfetch'd

Izvor: Wikipedija
Farfetch'd

Japansko ime カモネギ, Kamonegi
Redni broj 83
Generacija prva
Vrsta Normalni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u -
Razvoj -
Visina 0,8 m
Masa 15,0 kg
Sposobnost Oštro oko (Keen Eye)/Unutarnje žarište (Inner Focus)

Farfetch'd (カモネギ Kamonegi u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Farfetch'da u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Farfetch'dovo ime dolazi od engleske fraze "far-fetched", što znači "na granici vjerojatnosti". Istodobno, moglo bi se donositi na englesku riječ "fetch" = zgrabiti, hvatati.

Farfetch'dov lik temelji se na legendi o patki koja baca zeleni luk za osobom, kako bi ga ta osoba vratila natrag patci i ispekla je zajedno s njime. Japansko ime Farfetch'da podržava ovu teoriju; njegovo ime, Kamonegi, kombinacija je japanskih riječi "kamo" = divlja patka (istovremeno označava i lakovjernost) i "negi" = vrsta ljutike.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Izdanak zelenog luka koje uvijek drži njegovo je oružje. Koristi ga vješto poput metalnog mača.
  • Pokémon Yellow: Obitava u područjima gdje rastu trske. Rijetko ga se viđa, pa se smatra kako broj njegove vrste opada.
  • Pokémon Gold: Ako netko pokuša ometati područje gdje raste zeleni luk, koristi vlastiti izdanak kako bi ih omeo u njihovim planovima.
  • Pokémon Silver: Ako pojede izdanak zelenog luka kojeg nosi sa sobom, istog se trena baca u potragu za novim.
  • Pokémon Crystal: Mnogi su se ljudi počeli truditi pri uzgajanju ove vrste Pokémona u namjeri da spriječe njegovo izumiranje.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Farfetch'da se uvijek može vidjeti kako drži stabljiku neke vrste biljke. Smatra se kako postoje dobre i loše stabljike. Znaju se dogoditi borbe između ovih Pokémona nad dobrim stabljikama.
  • Pokémon Emerald: Uvijek ga se može vidjeti sa stabljikom biljke. Smatra se kako postoje dobre i loše stabljike. Ovaj se Pokémon ponekad bori s ostalima nad stabljikama svog izbora.
  • Pokémon FireRed: Uvijek hoda uokolo sa stabljikom u svom kljunu. Koristi ju pri izgradnji gnijezda.
  • Pokémon LeafGreen: Izdanak zelenog luka koje uvijek drži njegovo je oružje. Koristi ga vješto poput metalnog mača i reže svakojake stvari.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Nije sposoban živjeti bez stabljike koju čitavo vrijeme drži. Iz tog razloga, branit će stabljiku od napadača vlastitim životom.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Farfetch'd je rijedak u većini igara. U igrama Pokémon Red i Blue te u Pokémon FireRed i LeafGreen, postoji samo jedan individualni Farfetch'd kojeg igrač može dobiti samo kroz razmjenu s trenerom koji traži Spearowa u gradu Vermilionu. U Pokémon Yellow, Farfetch'da se može pronaći na Stazama 12 i 13, a u Pokémon Gold i Silver videoigrama može ga se pronaći na Stazama 38 i 39, u jutarnjim i popodnevnim satima. U Pokémon Diamond i Pearl, Farfetch'da se može pronaći na Stazi 221, te se pojavljuje u nasumičnom jatu. U Pokémon XD: Gale of Darkness, Shadow Farfetch'da može se oteti Cipher Adminu Lovrini na otoku Citadark.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Otrovni ubod (Poison Jab) Otrovni
Kljucanje (Peck) Leteći
Napad pijeskom (Sand-attack) Zemljani
Opaki pogled (Leer) Normalni
Bijesni rezač (Furry Cutter) Buba
Bijesni napad (Furry Attack) Normalni 7
Odbacivanje (Knock Off) Mračni 9
Zračni as (Aerial Ace) Leteći 13
Razrezivanje (Slash) Normalni 19
Zračni rezač (Air Cutter) Leteći 21
Mačevalački ples (Swords Dance) Normalni 25
Okretnost (Agility) Psihički 31
Noćno razrezivanje (Night Slash) Mračni 33
Zračno razrezivanje (Air Slash) Leteći 37
Lukavština (Feint) Normalni 43
Lažna oštrica (False Swipe) Normalni 45

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 52
 
Attack: 65
 
Defense: 55
 
Special: 58
 
SpAtk: 58
 
SpDef: 62
 
Speed: 60
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

U epizodi "Tako blizu, a tako Farfetch'd", Misty nailazi na divljeg Farfetch'da koji je partner poznatom kriminalcu koji krade tuđe Pokémone. Farfetch'd se još jednom pojavljuje u epizodi "Farfetch'dova priča". U njoj, sin prerađivača ugljena pokušava naučiti svog Farfetch'da tehniku Rezanja (Cut) da bi mogao pomoći svome ocu u prikupljanju drva.