Farnak I.

Izvor: Wikipedija

Farnak I. (oko 565. pr. Kr. - ?) je bio perzijski plemić, sin Arsama,[1] stric Darija I. Velikog, te ministar financija od 506. do 497. pr. Kr.

Povijesni izvori[uredi | uredi kôd]

Farnak I. (elamski Parnaka) je bio sin Arsama koji je pripadao ogranku perzijske kraljevske dinastije Ahemenida, odnosno rođak Kira Velikog prema pradjedu Teispu. Prema zapisima na klinastom pismu pronađenim u Babiloniji, Farnakov nadređeni bio je Gobrias II., babilonski satrap. Godine 522. pr. Kr. na perzijski tron stupa uzurpator Gaumata koji je iste godine svrgnut, a nasljeđuje ga Darije I. Veliki, Farnakov nećak.[1]

Politički život[uredi | uredi kôd]

Farnak I. je postao čovjek od velike važnosti na kraljevskom dvoru svog nećaka, vladara Darija I. Velikog. Prema glinenim zapisima pronađenim u Perzepolisu, Farnak se spominje kao perzijski ministar financija (perz. ganzabara) koji je obnašao tu dužnost od 506. do 497. pr. Kr. Također, Farnak je bio zadužen i za izdavanje putovnica, imenovanje sudaca, te za nadzor računovođa i trgovine. Porez u Perzijskom Carstvu prikupljao se uglavnom u zlatu i srebru, a čuvari riznice bili su vrlo dobro plaćeni jer su bili osobe od velike odgovornosti.[1] Farnak I. je imao sina Artabaza I.[2] koji je 477. pr. Kr. imenovan satrapom Frigije, a njegovi potomci vladali su tom pokrajinom više od stoljeća pa se često nazivaju Farnakidskom dinastijom.[1]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Farnak I. (Livius.org). Inačica izvorne stranice arhivirana 18. travnja 2009. Pristupljeno 14. kolovoza 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Farnak (Pharnaces), AncientLibrary.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. travnja 2011. Pristupljeno 14. kolovoza 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]