Fasil Ghebbi

Koordinate: 12°36′29″N 37°28′11″E / 12.60806°N 37.46972°E / 12.60806; 37.46972
Izvor: Wikipedija
Fasil Ghebbi
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Etiopija
Godina uvrštenja1979.
VrstaKulturno dobro
Mjeriloii, iii
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:19
Koordinate12°36′29″N 37°28′11″E / 12.60806°N 37.46972°E / 12.60806; 37.46972
Fasil Ghebbi na zemljovidu Etiopije
Fasil Ghebbi
Fasil Ghebbi
Lokacija Fasil Ghebbija u Etiopiji

Fasil Ghebbi je utvrda pored grada Gondara, na sjeveru Etiopije, koja je bila sjedištem etiopskih vladara tijekom 17. st. i 18. stoljeća. Utvrda je građena kao miješavina raznih arhitektonskih stilova i uticaja od nubijskog, arabijskog, do baroknog stila.

Zbog izuzetnih kulturno povijesnih vrijednosti, UNESCO je 1979. uvrstio utvrdu Fasil Ghebbi na popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Unutar utvrde nalazi se Dvorac Fasilides, Dvorac Jasu, Dvorana Davit, Zamak Mentevab, Dvorska kancelarija, Knjižnica i tri crkve.

Rekonstrukcija Fasil Ghebbija

Povijest[uredi | uredi kôd]

Podrijetlo utvrde Fasil Ghebbi treba tražiti u tradiciji etiopskih vladara da putuju po svojoj državi boraveći u šatorima i uživajući proizvode lokalnog stanovništva. Prema tomu, Fasil Ghebbi je do 17. stoljeća bio katama ("kamp" ili "utvrđeno naselje") ili makkababaya ("citadela") kako se spominje u Kraljevskim kronikama kralja Baede Maryama[1]

Car Fasilides je prekinuo tu tradiciju osvajajući ovo područje i osnovavši svoju prijestolnicu, grad Gondar, izgradnjom utvrde Fasil Ghemb (amharski za "Fasilijeva utvrda"). Tlo oko utvrde je poravnano i okruženo zidinama s mnogim portalima. Sljedeći vladari su unutar zidina dodavali svoje građevine koje su uglavnom sačuvane do danas.[2] Posjetivši Fasil Ghebbi 1950-ih, povjesničar Thomas Pakenham je kako su između ostataka palača načičkani mnogi carski paviljoni i kiosci[3]

Odlike[uredi | uredi kôd]

Fasil Ghebbi pokriva oko 70 km² sjeverno od Gondarske tržnice Adababay gdje su održavane kraljevske objave i smaknuća kažnjenika, a koja je danas gradski trg. Zidine su otvorene s 12 portala od kojih je svaki vodio u točno određen dio carskog kompleksa. Unutra dominira utvrda sa svojim ogromnim tornjevima i pojačanim zidovima koja sliči srednjovjekovnoj europskoj utvrdi. Pored njega, Fasiladas je izgradio i brojne druge građevine, od kojih je možda najstariji dvorac Enqulal Gemb ("dvorac jaje"), tako nazvan zbog svoje jajolike kupole. Kupatilo je dvokatna utvrđena građevina oko velikog bazena koji se punio vodom iz obližnje rijeke. U donjem dijelu je trijemovima i mostovima spojen s drugim građevinama.

Iyasuov dvorac je bogato ukrašen slonovačom, ogledalima i slikama na drvu palmi, dok je svod prekriven dragim kamenjem. Ipak njegova najznačajnija građevina je Crkva svjetla Svetog trojstva (Debra Berhan Selassie) koja se nalazi na uzvišenju uz sjeverni zid i još uvijek je u uporabi. Iznutra je oslikana vjerskim povijesnim prizorima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Fasil Ghebbi
  1. Munro-Hay, Ethiopia, the unknown land: a cultural and historical guide, London: I.B. Tauris, 2002., str. 118.
  2. Richard Pankhurst, The Ethiopians: A History, Oxford: Blackwell, 2001., str. 109.
  3. Thomas Pakenham, The Mountains of Rasselas, New York: Reynal & Co., 1959., str. 42.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]