Fender Cyclone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fender Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1997.2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Broj pragova 22.
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Oprema
Most stariji stil dizajna s vibrato ručicom
Elektromagnet 1. jednostruki
model Tex Mex bliže vratu
1 dvostruki
model Atomic bliže mostu
Žice
Broj žica 6.
Boje
žuta, tamno crvena i metalik
originalno: svijetlo crvena, crna, sunburst i bijela
Fender US Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2000.2001.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Most dvostepeni sinkroniziran,
s vibrato ručicom
(Custom: dvostepeni stariji dizajn, sinkroniziran)
Žice
Boje
svijetlo crvena, svijetlo plava, crna,
trobojni sunburst i bijela
Fender Cyclone II
Fender Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2002. - 2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Most stariji stil dizajna
sinkroniziran s vibrato ručicom
Žice
Boje
svijetlo crvena i svijetlo plava

Fender Cyclone predstavlja cijeli niz modela električnih gitari koje je Fender s prvim modelom Cyclone prdstavio krajem 1997. godine. Dizajn tijela gitare sliči na model Mustang, samo što je u modelu Cyclone nešto deblji, a i urađen je od topole. Dok je tijelo suvremenog modela Mustang u svom reizdanju izrađeno od bukve.

Modeli proizvedeni u rasponu do 2006. godine su: Cyclone, Cyclone HH s dva dvostruka elektromagneta, i Cyclone II s tri elektromagneta kao u Jaguar modelu. Svi ovi modeli imaju identično rješenje za odabir kontrole tona i elektromagneta.
U siječnju 2007. godine Fender je obustavio proizvodnju svih Cyclone modela.

Cyclone[uredi | uredi kôd]

Izvorni Cyclone model ima dužinu skale od 628.65 mm (kao i Gibson Les Paul), što je neka srednja dužina za fenderove modele gitara. Kombinacija ugrađenih elektromagneta čine dva modela. Atomic dvostruki elektromagnet bliže mostu i Tex Mex na poziciji bliže vratu gitare. Kontrola istih vrši se uobičajeno pomoću već spomenutog trodjelnog preklopnika. Most je dizjniran s sinkroniziranom vibrato ručicom, kao i u modela Fender Stratocaster.

US Cyclone[uredi | uredi kôd]

Model US Cyclone proizvodio se kratko vrijeme od 2000.2001. godine, i promoviran je kao sažetak finalnog proizvoda namjenjen samo za američko tržište. Model je dizajniran s konfiguracijom od dva jednostruka mageneta model Vintage Noiseless i modernim mostom s dvostepeni sinkroniziranim vibratom. Model Custom u globalu ima slične značajke kao US Cyclone, ali i razlike u ugrađenim dva Lace Sensor elektromagneta pokrivena s crnim poklopcima. Most gitare je obično bio stariji model dizajna. Oba madela ovih gitara nalaze se i na popisu Fender Custom Shopa.

Cyclone II[uredi | uredi kôd]

U srpnju 2002. godine predstavljen je model Cyclone II, nasljednik modela Cyclone. U ovaj model uložena su značajna sredstva, a vidne kozmetičke promjene su: Mustang - auto reli trake na tijelu gitare[1] i ugrađena tri jednostruka melektroagneta s trodjelnim preklopnikom pomoću kojeg se kontrolira ton i uključivanje/isključivanje odabranog elektromagneta. Ovakav dizajn kontrole elektromagneta isti je kao u modelima Jaguar. Mašinice su stariji dizajn kao u modelima Stratocaster iz '50ih. Glava vrata gitare dizajnirana je kao i u modelu Jazzmaster, ili Stratocaster modelima iz '70ih. Model gitare bio je dostupan u dvije boje: svijetlo crvenoj i plavoj s reli trakama kao na Mustang trkačim automobilima.
Fender Cyclone II ima dužinu skale kao i Cyclone model. Most je dizajniran kao u modelu Stratocaster. Podesiv je po visini s sinkroniziranom vibrato ručicom, i preklopnikom za kontrolu tona elektromagneta (sedam boja - također podesivi po visini).[2]

Cyclone HH[uredi | uredi kôd]

Model Cyclone HH proizvodio se od 2003. godine, pa sve do prekida proizvodnje cijele linije 2007. godine. Cyclone HH ima iste značajke, i specifikacije, kao i originalni Cyclone model, ​​osim razlike u konfiguraciji od dva dvostruka elektromagneta (model Fender Santa Ana bliže mostu, i Fender Atomic II, bliže vratu gitare), i troslojne crne ploče na tijelu gitare.
Cyclone HH opremljen je potovima za kontrolu tona i glasnoće, mostom (stariji stil dizajna) s sinkroniziranom vibrato ručicom. Kontrola tona i odobira elektromagneta vrši se pomoću trodjelnog preklopnika. Ugrađena mehanička oprema u model gitare izrađena od kroma.
Model je bio dostupan u: crnoj, narančastoj, plavoj i srebrno bijeloj boji.

Značajniji korisnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] "Motiv auto reli trake na automobilu Mustang"
  2. Fender Cyclone II "[2] (Arhivirano 24. travnja 2012.)".
  3. John Paul Pitts o životu i radu rock grupe Surfer Blood. U časopisu Colorado Springs Independent 7. listopada 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]