Fender Cyclone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fender Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1997. - 2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Broj pragova 22.
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Oprema
Most stariji stil dizajna s vibrato ručicom
Elektromagnet 1. jednostruki
model Tex Mex bliže vratu
1 dvostruki
model Atomic bliže mostu
Žice
Broj žica 6.
Boje
žuta, tamno crvena i metalik
originalno: svijetlo crvena, crna, sunburst i bijela
Fender US Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2000. - 2001.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Most dvostepeni sinkroniziran,
s vibrato ručicom
(Custom: dvostepeni stariji dizajn, sinkroniziran)
Žice
Boje
svijetlo crvena, svijetlo plava, crna,
trobojni sunburst i bijela
Fender Cyclone II
Fender Cyclone
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2002. - 2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Topola
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Most stariji stil dizajna
sinkroniziran s vibrato ručicom
Žice
Boje
svijetlo crvena i svijetlo plava

Fender Cyclone predstavlja cijeli niz modela električnih gitari koje je Fender s prvim modelom Cyclone prdstavio krajem 1997. godine. Dizajn tijela gitare sliči na model Mustang, samo što je u modelu Cyclone nešto deblji, a i urađen je od topole. Dok je tijelo suvremenog modela Mustang u svom reizdanju izrađeno od bukve.

Modeli proizvedeni u rasponu do 2006. godine su: Cyclone, Cyclone HH s dva dvostruka elektromagneta, i Cyclone II s tri elektromagneta kao u Jaguar modelu. Svi ovi modeli imaju identično rješenje za odabir kontrole tona i elektromagneta.
U siječnju 2007. godine Fender je obustavio proizvodnju svih Cyclone modela.

Cyclone[uredi VE | uredi]

Izvorni Cyclone model ima dužinu skale od 628.65 mm (kao i Gibson Les Paul), što je neka srednja dužina za fenderove modele gitara. Kombinacija ugrađenih elektromagneta čine dva modela. Atomic dvostruki elektromagnet bliže mostu i Tex Mex na poziciji bliže vratu gitare. Kontrola istih vrši se uobičajeno pomoću već spomenutog trodjelnog preklopnika. Most je dizjniran s sinhroniziranom vibrato ručicom, kao i u modela Fender Stratocaster.

US Cyclone[uredi VE | uredi]

Model US Cyclone proizvodio se kratko vrijeme od 2000. - 2001. godine, i promoviran je kao sažetak finalnog proizvoda namjenjen samo za američko tržište. Model je dizajniran s konfiguracijom od dva jednostruka mageneta model Vintage Noiseless i modernim mostom s dvostepeni sinkroniziranim vibratom. Model Custom u globalu ima slične značajke kao US Cyclone, ali i razlike u ugrađenim dva Lace Sensor elektromagneta pokrivena s crnim poklopcima. Most gitare je obično bio stariji model dizajna. Oba madela ovih gitara nalaze se i na popisu Fender Custom Shopa.

Cyclone II[uredi VE | uredi]

U srpnju 2002. godine predstavljen je model Cyclone II, nasljednik modela Cyclone. U ovaj model uložena su značajna sredstva, a vidne kozmetičke promjene su: Mustang - auto reli trake na tijelu gitare[1] i ugrađena tri jednostruka melektroagneta s trodjelnim preklopnikom pomoću kojeg se kontrolira ton i uključivanje/isključivanje odabranog elektromagneta. Ovakav dizajn kontrole elektromagneta isti je kao u modelima Jaguar. Mašinice su stariji dizajn kao u modelima Stratocaster iz '50ih. Glava vrata gitare dizajnirana je kao i u modelu Jazzmaster, ili Stratocaster modelima iz '70ih. Model gitare bio je dostupan u dvije boje: svijetlo crvenoj i plavoj s reli trakama kao na Mustang trkačim automobilima.
Fender Cyclone II ima dužinu skale kao i Cyclone model. Most je dizajniran kao u modelu Stratocaster. Podesiv je po visini s sinkroniziranom vibrato ručicom, i preklopnikom za kontrolu tona elektromagneta (sedam boja - također podesivi po visini).[2]

Cyclone HH[uredi VE | uredi]

Model Cyclone HH proizvodio se od 2003. godine, pa sve do prekida proizvodnje cijele linije 2007. godine. Cyclone HH ima iste značajke, i specifikacije, kao i originalni Cyclone model, ​​osim razlike u konfiguraciji od dva dvostruka elektromagneta (model Fender Santa Ana bliže mostu, i Fender Atomic II, bliže vratu gitare), i troslojne crne ploče na tijelu gitare.
Cyclone HH opremljen je potovima za kontrolu tona i glasnoće, mostom (stariji stil dizajna) s sinkroniziranom vibrato ručicom. Kontrola tona i odobira elektromagneta vrši se pomoću trodjelnog preklopnika. Ugrađena mehanička oprema u model gitare izrađena od kroma.
Model je bio dostupan u: crnoj, narančastoj, plavoj i srebrno bijeloj boji.

Značajniji korisnici[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [1] "Motiv auto reli trake na automobilu Mustang"
  2. Fender Cyclone II "[2] (Arhivirano 24. travnja 2012.)".
  3. "John Paul Pitts o životu i radu rock grupe Surfer Blood", U časopisu Colorado Springs Independent 7. listopada 2011.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]