Fender Electric XII

Izvor: Wikipedija
Fender Electric XII
Fender Electric XII
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1965.1969.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Joha
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Oprema
Most fiksni
Elektromagnet 2. dvodjelna
Žice
Broj žica 12.
Boje
standardno sunburst, tamno crvena

Fender Electric XII je 12-žičana električna gitara koju je krajem 1965. godine dizajnirao Leo Fender za uporabu izvornim folk rock glazbenicima. Za razliku od ostalih 12-žičanih modela koji su jednostavno postojeći šestožičani modeli s dodatnih šest žica, model Electric XII ima dizajniran most s individualnim sedlom za svaku pojedinu žicu s mogućim preciznim podešavanjem intonacije tona za svaku od njih.[1]

Model po dizajnu tijela ne sliči prepoznatljivom Stratocaster stilu, nego prema modelu Jaguar i Jazzmaster. Osim po tome, od Stratocastera (glava vrata u stilu tzv., hokejska palica) različit je i po dizajnu glave vrata. Model Electric XII ističe jedinstveni dizajn u: konfiguraciji od dva dvodjelna elektromagneta s preklopnikom pomoću kojeg se odabire uporaba elektromagneta bližeg vratu, u serijskom spoju most i vrat, vrat i most u paralelnom spoju, ili samo opcija uporabe elektromagneta bliže mostu gitare.
Dizajn provlačenja žica kroz tijelo gitare, preko mosta sličan je kao u modela Telecaster, i urađen je planski kako bi se model predstavio, a potom i održao u rangu kvalitetnijih proizvoda. Na žalost model tijekom proizvodnje do 1969. godine nije stekao osobitu popularnost te je povučen iz proizvodnih linija. Ostaci zaliha ne potrošenog materijala (tijelo gitare) uporabljeni su u proizvodnji Fender Custom, (odnosno Fender Maverick) modela gitare.

Značajniji korisnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 4. veljače 2012. (Wayback Machine) "Fender Electric XII - most gitare"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]