Filmski festival

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Crveni tepih u Cannesu

Filmski festival je povremeno održan kulturni događaj gdje se prikazuje na određenom mjestu nekoliko filmova, raspravlja i ocjenjuje uglavnom u žiriju kao i publici i dodjeljuju filmske nagrade. Nije nužno da uključuje i financijsku donaciju.

Povijest[uredi VE | uredi]

Kolijevkom filmskih festivala mogli bismo nazvati filmski festival u Veneciji, nastao 1932. godine kao dio Venecijanskog bijenalea (Biennale di Venezia)- najveće svjetske izložbe suvremene umjetnosti osnovane 1893. godine. Održava se između kolovoza i rujna, a 2011. godine biti će održan 68. festival.

Samo 14 godina poslije nastaje još jedan vodeći filmski festival i to u Cannesu, sa malko bogatijim sadržajima i popratnim aktivnostima, te daleko razvikaniji od Venecije. Od samih početaka čini se kao da canneski festival radi na tome da u svojem timu ima poznata imena. Primjerice Louis Lumière koji je bio prvi predsjednik festivala. Canneski festival je, čini se, oduvijek njegovao urbanistički stil gdje uvijek treba ponuditi nešto novo i podići se na višu razinu. Tako se festival redovito obogaćuje novim filmskim sadržajima i nagradama, pritom postajući medijski sve primamljiviji i komercijalniji. Održava se u svibnju, a 2011. godine biti će održan 64. festival.

Festival u Berlinu, popularno nazivan Berlinale uslijedio je ubrzo nakon Cannesa. Treći najbitniji, ali i najposjećeniji filmski festival koji je objedinio umjetnost, glamur i medijsku eksponiranost nema bogat popratni program kao Cannes, ali popratni sadržaj ovog festivala je daleko poznatiji u svijetu. Berlinale talent kamp je niz predavanja i radionica u trajanju od tjedan dana gdje mladi filmaši dobivaju priliku za afirmacijom, te prima 350 polaznika svake godine. Održava se u veljači, a 2011. biti će 61. festival.

Vodeći svjetski filmski festivali[uredi VE | uredi]

Nagrada: zlatni lav (Leone d'Oro), Coppa Volpi (najbolji glumac/glumica)

Nagrada: zlatna palma (Palme d'Or), Grand Prix (prvotna nagrada festivala)

Nagrada: zlatni medvjed (Goldener Bär)

Vodeći hrvatski filmski festivali[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Filmski festival