Završnica Svjetskog prvenstva u nogometu 1974.

Izvor: Wikipedija
Johan Cruijff prolazi pored Bertija Vogtsa (lijevo) i Ulija Hoeneßa (desno) tijekom finalne utakmice.
Johan Neeskens postiže pogodak iz jedeanaesterca u 2. minuti finalne utakmice za vodstvo Nizozemske 1:0.

Finale Svjetskog nogometnog prvenstva 1974. godine održalo se 7. srpnja 1974. na Olimpijskom stadionu u Münchenu, između reprezentacija Nizozemske i Zapadne Njemačke. Bilo je to 10. finale Svjetskog nogometnog prvenstva, a Zapadna Njemačka je odnijela pobjedu na jakom Nizozemskom.

Pregled utakmice[uredi | uredi kôd]

Zapadna Njemačka ušla je u utakmicu pod vodstvom Kaisera Franza Beckenbauera, dok je Nizozemce i njihov Totalni nogomet, sustav koji pokorio prvenstvo, predvodio veliki Johan Cruijff. Nakon samo minute igre, Cruijff je izveo solo prodor u njemačkom šesnaestercu, no tamo ga je srušio branič Uli Hoeneß. Nizozemska je dobila jedanaesterac kojega je uspješno izveo Johan Neeskens - Nizozemska je tako povela u finalu prije nego što je ijedan njemački igrač uopće dodirnuo loptu. Zapadna Njemačka pritisnula je kako bi izjednačila, a kruna toga bio je jedanaesterac koji im je dodijeljen nakon što je Bernd Hölzenbein pao u nizozemskom šesnaestercu. Jedanaesterac je uspješno izveo Paul Breitner i Nijemci su izjednačili rezultat. Daljnji pritisak nastavljaju upravo Nijemci, što im se i isplatilo u 43. minuti, kada je Gerd Müller postigao pogodak za njemačko vodstvo. Kasnije će se ispostaviti da će ovo biti Müllerov posljednji reprezentativni gol, nakon što se povukao iz reprezentacije po završetku turnira. Nakon sučevog zvižduka za kraj poluvremena, kapetan Cruijff dobio je žuti karton zbog prepiranja sa sucem.

Drugo poluvrijeme obilježila je podjednaka igra s obe strane. Müller je kasnije još jednom gurnuo loptu u Jongbloedovu mrežu, no linijski sudac označio je zaleđe, nakon čega je sudac Taylor poništio pogodak. U 85. minuti, spomenuti Hölzenbein još je jednom pao u nizozemskom šesnaestercu, no sudac ovaj puta nije povjerovao kako se radilo o prekršaju za kazneni udarac. Ubrzo je sudac zasvirao za kraj, čime je Zapadna Njemačka postala novi svjetski prvak, dodavši tako europskoj kruni iz 1972. i onu svjetsku. Bila je to, tako, prva europska momčad koja je istovremeno bila i svjetski i europski prvak. Te će uspjehe kasnije ponoviti samo Francuska (iako će oni prvo postati svjetski, a onda europski prvaci) i Španjolska.

João Havelange, predsjednik FIFA-e od 1974. do 1998., izjavio je jednom prilikom kako su finala svjetskih prvenstava 1966. i 1974. namještena kako bi trofej odnijele Engleska i Njemačka.[1]

Detalji[uredi | uredi kôd]

7. srpnja 1974.
16:00
Nizozemska 1:2 Zapadna Njemačka Olympiastadion, München
Broj gledatelja: 75.200
Sudac: Jack Taylor
Neeskens Pogodak nakon 2 minuta 2' (11 m) Izvještaj Breitner Pogodak nakon 25 minuta 25' (11 m)
Müller Pogodak nakon 43 minuta 43'
Nizozemska
Zapadna Njemačka

NIZOZEMSKA:
GK 8 Jan Jongbloed
DF 20 Wim Suurbier
DF 17 Wim Rijsbergen Izašao u 69. minuti 69'
DF 12 Ruud Krol
MF 2 Arie Haan
MF 6 Wim Jansen
MF 13 Johan Neeskens Opomenut u 40. minuti 40'
MF 3 Willem van Hanegem Opomenut u 23. minuti 23'
FW 16 Johnny Rep
FW 14 Johan Cruijff Opomenut u 45. minuti 45'
FW 15 Rob Rensenbrink Izašao u 46. minuti 46'
Zamjene:
MF 7 Theo de Jong Ušao u 69. minuti 69'
FW 10 René van de Kerkhof Ušao u 46. minuti 46'
Izbornik:
Rinus Michels

ZAPADNA NJEMAČKA:
GK 1 Sepp Maier
DF 2 Berti Vogts Opomenut u 4. minuti 4'
DF 5 Franz Beckenbauer
DF 4 Hans-Georg Schwarzenbeck
DF 3 Paul Breitner
MF 16 Rainer Bonhof
MF 12 Wolfgang Overath
FW 9 Jürgen Grabowski
FW 13 Gerd Müller
FW 14 Uli Hoeneß
FW 17 Bernd Hölzenbein
Izbornik:
Helmut Schön


Pomoćni suci:
Ramón Barreto
Alfonso González Archundia

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Goal.com 1966 & 1974 World Cups Were Fixed - Former FIFA President. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. srpnja 2018. Pristupljeno 16. siječnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]