Sigurnosna stijena

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Firewall)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vatrozid, sigurnosna stijena[1] ili zaštitni zid (engl. firewall) mrežni je uređaj čija je namjena filtriranje mrežnog prometa tako da se stvori sigurnosna zona. Program koji želi pristupiti Internetu treba imati dopuštenje od vatrozida. Obično se kombiniraju usmjernici i sigurnosne stijene, kao jedan uređaj, ili se kaskadiraju, npr. unutarnja (osigurana) mreža - sigurnosna stijena - usmjernik - vanjski svijet.

Vatrozid može biti programska i sklopovska, sa širokom dostupnošću Interneta 24 sata dnevno postale su popularne osobne sigurnosne stijene koji štite jedno računalo od upada zlonamjernih osoba, dok je posebno računalo koje radi samo kao sigurnosna stijena/usmjernik uglavnom rješenje koje se primjenjuje kad se štiti više od jednog računala. Sklopovska sigurnosna stijena je također računalo, ali obično bez tvrdog diska, grafičke kartice, sastoji se obično od procesora, memorije i EPROMaa (sabirnice, mrežni/paralelni portovi se podrazumijevaju).

Danas ih klasificiramo u 4 grupe, obzirom na kojoj razini modela OSI "djeluju".

  1. filtriranje paketa
  2. sigurnosne stijene na transportnom sloju
  3. sigurnosne stijene na aplikacijskom sloju (proxies)
  4. sigurnosne stijene s višeslojnim ispitivanjem paketa

Jedan od poznatih vatrozida je ZoneAlarm, koji ima besplatnu i komercijalnu verziju. Pojedini antivirusni programi, također, imaju ugrađen vatrozid.

Vidjeti također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]