Prijeđi na sadržaj

Fiskalna blagajna

Izvor: Wikipedija

Fiskalna blagajna u Hrvatskoj je certificirano programsko rješenje, a ne uređaj. Vladinom odlukom u Hrvatskoj se od 1. siječnja 2013. godine fiskalizacija provodi[1] preko „prijenosa podataka elektronički – softverskim rješenjem“. Zakonom o fiskalizaciji, koji bi trebao stupiti na snagu i početi se primjenjivati od 1. siječnja 2013. godine, propisuje se obveza izdavanja računa preko elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom. Pri tome se pojam gotovinske naplate definira šire od dosadašnjih definicija, pa se osim izravne predaje novčanica pod gotovinskom naplatom smatra i plaćanje čekovima, kreditnim karticama i drugim sredstvima plaćanja, sve osim izravnog plaćanja preko transakcijskih bankovnih računa. Obveznici provođenja fiskalizacije su pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit i fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.[2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Porezna uprava. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2012. Pristupljeno 1. studenoga 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Prevoditeljima je fiskalna blagajna obveza, kladioničarima nije. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. studenoga 2012. Pristupljeno 2. studenoga 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
Nedovršeni članak Fiskalna blagajna koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.