Fonio

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Fonio

Fonio je naziv za kultivirane žitarice iz roda Digitaria. One su značajne u nekim dijelovima zapadne Afrike, a jedna vrsta raste u Indiji. Zrna su vrlo mala.

Vrste[uredi VE | uredi]

Bijeli fonio, koji se naziva i "gladna riža" je najvažnija od različitih skupina divljih i udomaćenih vrsta fonija, koje se beru u savanama zapadne Afrike. Fonio ima najsitnije sjeme od prosolikih žitarica. Ima potencijal za poboljšanje prehrane u zapadnoj Africi, povećanje sigurnosti hrane, ruralnoga razvoja te podržava održivo korištenje tla.

Jedna je od najbrže rastućih svjetskih žitarica, jer dosegne zrelost u samo šest do osam tjedana. To je poljoprivredna kultura, koja se može rabiti u polusušnim područjima sa siromašnim tlima, gdje su kiše su kratke i nepouzdane. Zrnca su koriste za dobivanje kaše, kuskusa, kruha i piva. Loša strana bijelog fonija je, što se lupina teško odvaja od zrna.

Crni fonio (lat. Digitaria iburua) je sličan usjev, koji se uzgaja u državama kao što su: Nigerija, Niger, Togo i Benin.

Raishan (lat. D. cruciata var . Esculenta) je slabije poznata žitarica, koja raste samo u području Khasi Hills sjeveroistočne Indije. Od ljepljivoga brašna radi se kruh ili kaša.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Singh, H. B.; R. K. Arora (December 1972). "Raishan (Digitaria sp.): A Minor Millet of the Khasi Hills, India". Economic Botany 26 (4): 376–380. doi:10.1007/BF02860709. ISSN 0013-0001. JSTOR 4253381