Forum (trg u antičkim gradovima)

Izvor: Wikipedija
Forum u antičkom gradu Pompeji

Forum (doslovno prevedeno sa latinskog mjesto na otvorenom) je trg koji je regularno predstavljao središte društvenog i gospodarskog života u antičkim starorimskim gradovima. Po uzoru na izvorni Rimski forum u samom gradu Rimu, svaki je rimski grad dobio jedan otvoreni prostor smješten približno u središtu grada, okružen javnim zgradama, a često i kolonadama (tzv. Stoa). Forum je služio kao tržnica, a na njemu su se održavale i razne javne manifestacije, uključivo suđenja.

U nekim slučajevima, forume su vlasti iz praktičnih potreba osnivale i na mjestima izvan gradova, gdje se to ukazivalo korisnim za razvoj trgovine i obavljanje javnih poslova.

U rimskom vojnom logoru – castrumforum je bio otvoreni prostor ispred praetoriuma, šatora glavnog zapovjednika; na križanju ulice decumanus (koja je povezivala zapadna – sinistra – i istočna – dextera – vrata castruma) i ulice cardo maximus (koja je povezivala južna – decumana – i sjeverna – praetoria – vrata castruma). Mnogi castrumi su s vremenom popunjeni zidanim zgradama i postali gradovi.

Shema rimskog vojnog castruma. Vidimo četvora vrata: pretorska na sjeveru (5); dekumanska na jugu (7), istočna (desna, dextera) (4) i zapadna (lijeva, sinistra) (6). Cardo maximus (2) je povezivao porta praetoria i porta decumana, a ulica decumanus maximus (3) je povezivala porta dextera i porta sinistra. Na sjecištu dvaju glavnih ulica je u pravilu postavljen šator glavnog zapovjednika – praetorium (1); uz njega se prostirao forum.

Slavni Rimski arhitekt Vitruvije iz prvog stoljeća prije Krista pisao je da bi forum trebao biti dovoljno velik da primi mnoštvo ljudi, ali ne i preglomazan, da se ljudi u njemu ne osjećaju kao patuljci. Omjer duljine i širine foruma bi prema Vitruviju trebali biti 3 : 2.

Forumi su uglavnom bili popločani, ali se preko njih nije prometovalo kolima, izuzev za svečanih mimohoda. Ugledniji i bogatiji gradovi su imali natkrivene trijemove koji su okruživali forum; tu su se često nalazili spomenici i kipovi bogova.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Forum (trg u antičkim gradovima)