Fox Terijer

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Fox Terijer
Fox terrier smooth.jpg
Klasifikacija FCI
Skupina 3. Terijeri
Odsjek 1. Veliki i srednji terijeri
Pododsjek
Standard br. 12 (Smooth), 169 (Wire) na 29/10/03 ([ en] / [ fr])
Ime Fox Terrier
Varijetet
Tip
Podrijetlo Ujedinjeno Kraljevstvo
Patronat {{{patronat}}}
Visina do 39 cm
Težina oko 8 kg
Popis domaćih pasa

Pod nazivom Fox Terijer ili Foxy podrazumijevaju se dvije pasmine: Smooth Fox Terijer i Wire Fox Terijer. Ove dvije pasmine su jako slične, najveća razlika im je krzno.

Opis[uredi VE | uredi]

Pasmina je prvenstveno služila za lov lisica (engl. fox). Izraz Fox Terrier se do sredine 19. stoljeća odnosio na grupu pasa koji su se uzgajali za lov. Nazivali su ih još i "foxies", bez obzira na veličinu ili pasminu. Prvi registrirani Fox Terijer, zvan Foiler ili Old Foiler, registriran je u Kennel Clubu oko 1875. - 1876. i tako je ova pasmina postala standardizirana.

Usklađivanje pasmina je dovelo do podjele na Smooth i Wire Fox Terijer. Smooth Fox Terijer ima gladku, ravnu ali tešku i gustu dlaku, dok Wire Fox Terijer ima dlaku koja izgleda ispucano, iako je gusta i kovrčava. Uši im strše prema naprijed tako da rade oblik slova "V". Rep im uvijek stoji uspravno. Ovi psi imaju jaku čeljust, psihičku snagu i hrabrost za napad. Imaju tamne oči koje su uvijek pune života. Privrženi su obitelji, dosta ljubomorni i impulzivni.

Fox Terijer je priznat kao pasmina psa 1936. godine od strane United Kennel Cluba.

Ostale vrste[uredi VE | uredi]

  • The Jack Russell Terijer je "rođak" Smooth Fox Terijera. Pasminu je započeo Rev. Jack Russell u Engleskoj 1800. i sada je to proglašeno sasvim novom pasminom.
  • Toy Fox Terijer je uzgojen iz manjih pasa Smooth Fox Terijer i to su mnogo manji psi danas.
  • Rat Terijer su nastali iz križanja Smooth Fox Terijer i Manchester Terijer.

Danas postoji jos mnogo pasmina koje su nastale iz pasmine Fox Terijer: Brazilian Terijer, Japanese Terijer, Miniature Fox Terijer, Ratonero Bodeguero Andaluz, Tenterfield Terijer i Australian Terijer.

Galerija[uredi VE | uredi]