Anđeo Zvizdović

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Fra Anđeo Zvizdović)
Anđeo Zvizdović
Anđeo Zvizdović
Anđeo Zvizdović, Crkva svetih Petra i Pavla, Livno
Rođenje 1420., Uskoplje
Smrt 7. lipnja 1498., Fojnica
Nacionalnost Hrvat
Poznat(a) po tome što je isposlovao Ahdnamu
Portal o životopisima

Fra Anđeo Zvizdović (ili Zvjezdović;[1] današnje Uskoplje, 1420.Fojnica 7. lipnja 1498.) je bio hrvatski[2] svećenik, franjevac, propovjednik[2] i upravitelj Bosanske franjevačke kustodije.

Rođen je na Zvizdama iznad današnjeg Uskoplja pa od toga dolazi prezime Zvizdović. Anđeo Zvizdović je 28. svibnja 1463. godine od sultana Mehmeda II. Osvajača isposlovao Ahdnamu. Imao je dva brata Milutina i Domša.[3]

Spada u skupinu mučenika i svjedoka vjere iz srednjovjekovne povijesti Katoličke crkve u Bosni, koje hrvatski katolički narod časti kao svete, blažene, ispovjedatelje ili mučene. Sam fra Jakov Markijski primio ga je kao vikar Bosanske vikarije u Franjevački red, davši mu habit sv. Franje. Prema predaji, bio je glasovit propovjednik. Kao uzor imao je fra Jakova Markijskog, odatle možemo zaključiti da je i on veliku važnost dao molitvi, pokori, proučavanju Sv. pisma, stegi. Duh sv. Franje je živ i u fra Anđelu kada neustrašivo izlazi pred sultana Mehmeda II. Osvajača, priznajući mu vlast, ali tražeći slobodu za svoj narod i za fratre, što u Ahdnami i dobiva. Godinama je bio kustod Bosanske kustodije, što govori o povjerenju koje su mu braća iskazivali i o sposobnostima koje je posjedovao u najtežim vremenima za Bosnu. Umro je na glasu svetosti, a Bog je njegovu svetost mnogim čudesima posvjedočio. Štuje se 7. lipnja.[4][5]

Jedna ulica u Uskoplju nosi njegovo ime, kao i jedna ulica u samom središtu Sarajeva.

U franjevačkomu redu se časti kao blaženik.[6] Štuje se 7. lipnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Misa u spomen na lik Anđela Zvjezdovića
  2. a b Zvizdović, Anđeo | Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 28. kolovoza 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Ante Škegro: Uskoplje; Hrvatska uzdanica Uskoplje; Uskoplje, 1996.
  4. Franjevačka provincija sv. Križa Bosne Srebrene Marko Semren, Mučenici i svjedoci vjere iz srednjovjekovne povijesti Katoličke crkve u Bosni , u: Bosna franciscana, br. 4, str. 114-122 (arhivirano 18. siječnja 2017., pristupljeno 1. studenoga 2018.)
  5. "Lipnja 7. – Fojnicae in Bosna argentinensi, beati Angeli a (Vrhbosna) confessoris, genere et fide illustris, qui et virginitatem illaesam servavit et multa millia infidelium converit ad Christum, ac post obitum quamplurimis coruscavit miraculis " – (Prijevod: "U Fojnici u Bosni srebrenoj blaženi Anđeo iz Vrhbosne ispovjednik glasovit vjerom i rodom, koji i čistoću neokaljanu sačuva i mnoge tisuće nevjernika Kristu obrati a poslije smrti se mnogim čudesima proslavi") u F. C. Nedić, Glasnik jugoslavenskih franjevaca , Sarajevo, 1889, III, 43 – 45; Greiderer, Germania franciscana , L. II, cl. 9,215.
  6. Draganović, Krunoslav; Buturac, Josip Poviest Crkve u Hrvatskoj : priegled od najstarijih vremena do danas, Hrvatsko književno družtvo sv. Jeronima, Zagreb, 1944., str. 145.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica stranica Bosna Srebrena (http://www.bosnasrebrena.ba). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Bosna Srebrena.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.