François Gemenne

Izvor: Wikipedija

Dr. sc. François Gemenne (1980.) belgijski je predavač, znanstvenik i publicist te stručnjak za pitanja geopolitike okoliša.

Doktorat iz političkih znanosti stekao je na Fakultetu političkih znanosti u Parizu (poznatom kao Sciences Po) te na Sveučilištu u Liègeu. Na Sveučilištu u Louvainu završio je diplomski studij iz područja razvoja, okoliša i društvenih pitanja, a na Londonskoj školi ekonomije, na kojoj je kasnije također predavao, stekao je diplomu magistra iz političkih znanosti.

François Gemenne, čija su specijalnost politike prilagodbe klimatskim promjenama te migracije stanovništva uzrokovane promjenama u okolišu i prirodnim katastrofama, predaje na Slobodnom sveučilištu u Bruxellesu, Sveučilištu u Versaillesu i na Fakultetu političkih znanosti u Parizu.

Proveo je brojna terenska istraživanja, primjerice u New Orleansu nakon uragana Katrina, na arhipelagu Tuvalu, u Kini, Kirgistanu, na Maldivima, na Mauricijusu i u Japanu.

Sudjelovao je u brojnim međunarodnim istraživačkim projektima u ovom području te je koordinirao jedno od prvih istraživanja o političkim i društvenim posljedicama katastrofe u Fukushimi. Radio je kao konzultant pri Međunarodnoj organizaciji za migracije, Azijskoj banci za razvoj te Svjetskoj banci.

U izdavačkoj kući Sciences Po zadužen je za područje održivog razvoja. Također je predsjednik Ecosphere, europske promišljajuće skupine koja se bavi ljudskim pravima i okolišem.

Na francuskoj televiziji i radiju redovito gostuje kao stručnjak za utjecaj klimatskih promjena na stanovništvo.

Svoje je radove objavljivao u više međunarodnih znanstvenih časopisa među kojima su Science i Global Environmental Change.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Kontroverze o klimatskim promjenama: znanost i politika (koautori Edwin Zaccai i Jean-Michel Decroly), Presses de Sciences Po, 2012., na francuskom;
  • Predviđanje u svrhu prilagodbe: novi izazov klimatskih promjena (koautori Laurence Tubiana i Alexandre Magnan), Pearson, 2010., na francuskom;
  • Geopolitika klimatskih promjena (Armand Colin, 2009., na francuskom);
  • Nacije i njihove povijesti : konstrukcije i reprezentacije (koautor Susana Carvalho), Palgrave Macmillan, 2009., na engleskom

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]