Francesco Uttini

Izvor: Wikipedija
Francesco Uttini.

Francesco Antonio Baldassare Uttini (Bologna, 1723.Stockholm, 25. listopada 1795.) je talijanski skladatelj i dirigent, koji je većinu života proveo radeći u Švedskoj.

Skladanje i dirigiranje studirao je u rodnoj Bologni, zajedno s Giovannijem Battistom Martinijem i Giacomom Antoniom Pertijem. Nakon toga odlazi na usavršavanje u London, gdje je boravio do 1754., kada ga švedski kralj Adolf Fridrik, ljubitelj talijanske glazbe i opere, poziva u Stockholm. U desetogodišnjem radu za švedskog kralja, Uttini je napisao desetak opera, među kojima se ističu Nenaseljeni otok, La Galatea, Pastirski kralj i Kineski junak.

Tijekom svog glazbenog stvaralaštva skladao je opere različitih žanrova i vrsta, te je napisao nekoliko sonata i menueta za klavir, čembalo i violinu. Napisao je i pet simfonija za orkestar i jedan flautistički koncert. Opere, svoja najveća i najcjenjenija glazbena ostvarenja, pisao je i na talijanskom i na švedskom jeziku. Zbog svojih doprinosa švedskoj glazbi i popularizaciji opere, 1772. postaje počasni član Švedske kraljevske glazbene akademije, na prijedlog švedskog kralja Gustava III.

Imao je dva braka s opernim pjevačicama: prvi s Rosom Scarlatti, koja mu je rodila baletana Carla, a drugi sa Sofijom Liljegren, švedskom opernom pjevačicom, koja mu je rodila kontrabasista Adolpha Ludovica Uttinija.

Djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Åstrand Hans, Sohlmans musiklexikon, Stockholm: Sohlman, 1979. str. 5, ISBN 91-7198-025-3
  • Bertil H. van Boer, Martin Tegen; The New Grove Dictionary of Opera, uredio i pripremio: Stanley Sadie, 1992. ISBN 0-333-73432-7
  • Uttini, Francesco Antonio, članak u švedskoj enciklopediji Nordisk familjebok